У Луцькій громаді розпочали встановлення системи оповіщення: де саме

П'ятниця, 30 серпня 2024, 16:57

На території Луцької громади розпочинають перший етап впровадження місцева автоматизована система централізованого оповіщення (МАСЦО) вартістю 14 мільйонів гривень.

Про це у п'ятницю. 30 серпня, повідомили на сайті Луцької місткої ради.

«Про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема оголошення сигналу "Повітряна тривога" у місті Луцьку сповіщає ще радянська застаріла обласна система централізованого оповіщення. Запчастин до неї уже також немає. Самих гучномовців в місті дуже мало, тому подекуди люди не чують сигналу, який сповіщає про повітряну тривогу. Та й сирени через тривалий строк експлуатації постійно виходять з ладу», – йдеться у дописі.

Зазначають, що у 35 населених пунктах Луцької громади сирени відсутні взагалі.

Відповідно до розпорядження Кабміну «Про затвердження плану заходів щодо реалізації концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій» та протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначено, що місцеві автоматизовані системи централізованого оповіщення необхідно впровадити в Україні до 1 грудня 2024 року.

У Луцькій міській раді вирішили впроваджувати МАСЦО поетапно.

Першочергово з міського бюджету запланували виділити 14 млн грн. Переможцем відкритих торгів стало ТзОВ «Укрзалізничавтоматика», яке, як зазначили у міськраді, відповідає усім кваліфікаційним критеріям, встановленим в тендерній документації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Систему оповіщення у Луцьку може збудувати компанія, близька до проросійських депутатів

За ці кошти планують:

  • встановити обладнання автоматизованого робочого місця в ЦНАПі у Луцьку;
  • виконати роботи зі встановлення обладнання системи на телевежі та 10 електронних сирен DSE-600S з щілинними гучномовцями:
    • 5 систем – на території міста у місцях найменшого покриття сигналу,
    • 5 систем – у старостинських округах громади.

Першочергово п'ять нових систем оповіщення встановлять у селах Луцької громади:

  1. Прилуцькому,
  2. Жидичині,
  3. Княгининку,
  4. Боголюбах,
  5. Заборолі.

Потім п’ять систем встановлять у Луцьку – на вулицях Винниченка, Приміській, Івана Корсака, Олени Пчілки та Ковельській.

Зазначають, що роботи зі встановлення пульта управління у ЦНАПі триватимуть одночасно зі встановленням самих систем.

«Нова МАСЦО — це надсучасна система європейського зразка, яка функціонуватиме десятки років. Що важливо, вона зможе автономно працювати не менше 24 годин у черговому режимі та не менше, ніж одну годину у режимі інформування та оповіщення. Через систему в умовах блекауту можна транслювати не лише сигнал тривоги, а й інформацію про різні загрози та надзвичайні ситуації хімічного, радіаційного та іншого характеру», – додали у Луцькраді.

Перший етап з впровадження системи оповіщення планують завершити до кінця 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: