Як у Луцькій громаді фірма з проросійським душком освоює 14 млн на системі оповіщення

Вівторок, 03 вересня 2024, 11:33

У Луцьку систему оповіщення за майже 14 млн почала встановлювати фірма, яку пов'язують із проросійським нардепом. Ба більше, тендер на будівництво нової системи могли спеціально «заточити» під цю компанію. Проте ставленик скандального олігарха Ігоря Палиці мер Ігор Поліщук проблем у цьому, вочевидь, не бачить.

Розслідування щодо цієї закупівлі опублікувало видання «Факти».

Нагадаємо: третього серпня 2024 року опубліковано Протокол розкриття тендерних пропозицій в тендері на будівництво місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення (МАСЦО) Луцької міської територіальної громади. Проте зареєструватися на тендер змогло лише одне підприємство, яке, очікувано, і стало переможцем.

Йдеться про ТОВ «Укрзалізничавтоматика», яке, як пишуть Факти, неодноразово було об’єктом журналістських розслідувань, як таке, що під час війни лобіює інтереси народного депутата від групи «Довіра» Сергія Шахова, оголошеного у 2023 році в розшук Вищим антикорупційним судом України та відомого своєю співпрацею з росією.

Як тендер могли заточити під одного учасника?

Історія тут доволі проста. Ще рік тому Луцька міська рада оголосила тендер на розроблення проєктно-кошторисної документації для будівництва цієї системи. Простими словами – треба було на папері показати, яка система стоятиме у громаді, якими будуть її характеристики, як вона працюватиме. Далі за цим документом уже фактично встановлюватимуть систему.

Тендер на розробку проєктно-кошторисної документації виграло те ж саме ТОВ «Укрзалізничавтоматика». Тобто воно прописувало усі нюанси: марку, обладнання, кількість, технічні характеристики. І якось так вийшло, що прописало воно марку системи, яку продавати та встановлювати може лише воно. Бо ж тільки ця компанія має ексклюзивний дозвіл на дистриб'юцію обладнання саме цієї марки. Йдеться про технічне оснащення від польської фірми Digitex.

Ще під час минулорічного тендеру до «Укрзалізничавтоматики» були питання.

«Перемогу в якому неправомірно було надано тому самому ТОВ «Укрзалізничавтоматика», попри ненадання ним повного переліку необхідних кваліфікаційних документів (відсутні свідоцтва про підвищення кваліфікації заявлених в тендері працівників виконавця): некваліфікований персонал цього ТОВ підготував таку проєктно-кошторисну документацію нової МАСЦО Луцької міської територіальної громади, за якою в першому оголошеному тендері на будівництво у червні-липні 2024 року було поставлено 25 запитань від потенційних учасників, що призвело до скасування тендеру», – йдеться у матеріалі Фактів.

Тоді тендер скасували, оголосили новий, який викликав ще більше питань від потенційних учасників. Ну і брати у ньому участь могло лише ТОВ «Укрзалізничавтоматика», через, ймовірно, вписану обов’язкову умову від замовника щодо закупівлі технічного оснащення польського Digitex, єдиним ексклюзивним дистриб’ютором в Україні якого є компанія (!) «Укрзалізничавтоматика».

Окрім того, Факти пишуть: у 2022−2023 роках ТОВ «Укрзалізничавтоматика» показує офіційну збитковість, що не заважає йому монополізувати ринок та брати участь у тендерах національного значення на понад 67 мільйонів гривень (та бути єдиним учасником чи й переможцем більшої частини з них).

Але попри усі ці нюанси 30 серпня Луцька міська рада інформує: роботи з монтування систем уже розпочали.

Мер Луцька проблем не бачить?

Долею тендеру на будівництво центральної системи оповіщення у громаді поцікавився депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик під час засідання сесії ради у середу, 28 серпня.

«Нещодавно у ЗМІ була інформація про проведення тендеру за 50 мільйонів на систему оповіщення. Там були питання щодо того, як використовувалися кошти та що тендер був заточений під одну особу. Хотілося б запитати, яка ситуація зараз з цим тендером. Ну і друге, ми на початку вторгнення вже виділяли певні кошти на систему оповіщення. Нагадайте, скільки ми тоді виділяли?» – запитав Лучик.

centerАндрій Лучик

Проте як виявилося мер міста Ігор Поліщук не вбачає у цьому нічого поганого. З його слів, інформація не відповідає дійсності. Мовляв, тендер зовсім не «заточений» під конкретну компанію, бо ж у документах пише: треба техніка або від фірми Dagitex, або еквівалент, який відповідає таким же характеристикам.

Проблема в тому, що і на це скаржилися потенційні учасники. В умовах тендеру вказано, якщо учасник пропонує еквівалент обладнання, то воно має бути погоджене з розробником проєкту (ви ж пам'ятаєте, хто розробляв проєкт?) та з відповідними структурними підрозділами Волинської ОДА та ГУ ДСНС Волині. Окрім того, воно має пройти повторну експертизу, за яку заплатить претендент.

Так, компанія «ІНТЕРБУДКОМПЛЕКС» зазначала, що такі вимоги порушують їх право на участь. Якщо коротко, то фірма каже: неможливо пройти повторну експертизу, адже не вийде вкластися у часові рамки. Перевірятимуть нову документацію довше, аніж триватиме сам тендер. Але повторимося: мер у цьому проблеми не бачить.

Ми вирішили провести опитування у телеграм-каналі «Новини Луцька та Волині. Конкурент», аби дізнатися безпосередньо думку лучан про необхідність оновлення системи оповіщення. Питання звучало так: «Чи потрібно в Луцьку оновлювати систему оповіщення?». Брало участь в опитування понад 2 200 користувачів.

Результати станом на третє вересня: 28% обрали варіант «Навіщо? Нема куди гроші подіти?». 26% з тих, хто голосував, обрали пункт «Ви б краще нормальні укриття зробили». 22% людей вважає, що із системою оповіщення і так все добре. Решта результатів були такими:

  • 12% – Це треба було раніше робити, а не на третій рік війни;
  • 6% – Так, бо з цим є проблеми;
  • 6% – Ну якщо це щось змінить.

Разом з тим, коли Поліщук відповідав на запитання Андрія Лучика, то повідомив: на початку повномасштабного вторгнення уже виділяли два мільйони гривень на систему оповіщення у громаді. З цього робимо висновок, що її вже оновлювали й з цією системою Луцька громада прожила вже 2,5 роки великої війни. Результати нашого ж опитування свідчать, що, на думку людей, нічого змінювати не треба. Тому виникає питання, чи дійсно вона потребувала оновлення, чи це просто ще один шлях, аби наповнити чиїсь бездонні кишені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: