«Рекетнули авторинок», або Як у Луцьку комунальна земля годує ділків (відео)

Четвер, 29 серпня 2024, 12:55

Замість комунального підприємства на авторинку у Луцьку заробляють приватні компанії. КП «АвтоПаркСервіс», яке спеціально створили для впорядкування у місті парковок, не контролює луцького авторинку. Ба більше, складається враження, що його існування на автобазарі – суто декларативне, аби хоч якось виправдати багаторічне свавілля. Бо ж заробляють там три різні фірми, але аж ніяк не комунальні.

Про це на ютуб-каналі «Волинь має знати» розповідає авторка проєкту Наталка Поліщук.

Вона зазначає: скільки вистачає пам'яті, на авторинку ніколи не було порядку:

  • по-перше, хаотичне паркування автомобілів;
  • по-друге, відсутність будь-якої інфраструктури, в тому числі банально немає навіть туалетів;
  • по-третє, немає порядку і господарства.

«Тема авторинку в нашому місті дуже стара і побудовано там усе по-старому, наче у 90-ті – платиш за паркомісце комусь, а паркомісця між собою поділили так звані хазяї авторинку. Наприклад, в одній частині гроші з продавців автомобілів збирає одна компанія, інша частина – під контролем іншої, а третя належить третім. Ну як належить, земля ж то комунальна, але прибуток за неї іде до чиєїсь кишені», – розповідає блогерка.

centerНаталка Поліщук

Наталка Поліщук каже: зараз важко зрозуміти, яким чином підприємці дорвалися до такого ласого шматка землі із сотнями паркомісць. Зі слів жінки, автопродавці розмовляти на камеру не дуже хочуть. Проте їй вдалось зясувати, що такса за одне місце – 100 грн. З цієї суми, як пояснюють у відео, 30 грн йде комунальному підприємству «АвтоПаркСервіс», а решта 70 грн – у кишеню приватників. Загалом у місяць з однієї машини, за даними авторки каналу, виходить 800 грн, бо ж на тижні є два базарні дні – четвер та неділя.

Пані Наталка змогла поспілкуватися з чоловіком, який працює на території авторинку:

– Хочу вас запитати, скажіть, будь ласка, це «АвтоПаркСервіс» підприємство?

– Так, парксервіс.

– І хочу спитати, скільки зараз коштує за місце заплатити?

– Тут усе за договорами. Тут так місця не продаються. Лише за договорами. На місці укладається договір, люди приїжджають, ставлять машини й торгують.

– Це з «АвтоПаркСервісом» укладається?

– Так-так.

– А мені казали, що тут є підприємство ну якому автопарк в суборенду здало частину...

– Не знаю...

– Не знаєте, так... Говорять люди, що тут по секторах розбито, що там один сектор платить одному, другий – другому, а третій – третьому...

– Тут все «АвтоПаркСервіс». На місяць здало людям, вони ставлять машини. Ніхто нічого не продає.

– Перепрошую, а чи можна подивитися саме документи, кому саме платять...

– Не треба мене знімати!

centerЧоловік, з яким говорила блогерка

Схема, якою користуються на луцькому авторинку, додає Наталка Поліщук, неймовірна зухвала. З її слів, «АвтоПаркСервіс» укладав договори про надання послуг з паркування з приватними компаніями, посилаючись на недостатню кількість працівників у комунальному підприємстві. Попри те, що уся робота на авторинку полягає в тому, щоб двічі на тиждень зібрати з продавців гроші.

«У нас укладені договори бронювання місць з двома підприємцями, які проводять там господарську діяльність. Також вони – підприємці – дивляться за санітарним станом даних територій для того, щоб водії не порушували правила дорожнього руху, самовільне не розміщували на території автомобілі», – коментував журналістам телеканалу «Конкурент TV» ситуацію на авторинку очільник КП «АвтоПаркСервіс» Олег Бахтай.

centerОлег Бахтай

Як далі розповіла пані Наталка, рік тому на території авторинку взагалі влаштували справжні розбірки за територію. Мовляв, прийшли молодики та стали вимагати, щоб продавці платили за місце не 100 грн, а вже 200 грн, і не компанія, з якою є договір, а якісь інші компанії.

«Минулого четверга сказали – будете платити по 200 грн. Тут стояли люди, прислали з собою молодиків, яким десь 20 років. Сказали, що машини тут не будуть стояти, а вони будуть торгувати місцями. Попри те, що ми тут по 8-10 років стоїмо. Просте рейдерство йде на ринку», – казав один з продавців автівок.

Інший торговець – Володимир Кубай – розповідав журналістам таку ж історію.

«Я три роки стояв тут кожного четверга та кожну неділю. Давав паркувальнику Василю Павловичу по 100 гривень. Він у примусовому порядку змусив мене укласти договір на те, щоб надавати мені послуги з паркування. Якби ж я не уклав цей договір, то він би мені зайняв інше місце. Зараз він мені піднімає ціну та каже, що у нас заборгованість. Коли я запитав, чи є він директором «АВТОГРУП ЛУЦЬК», чи має він права продавати місця, він мені не відповів», – зазначав пан Володимир.

centerВолодимир Кубай

Таким сучасним рекетом, пояснює авторка відео, займалося ТОВ «АВТОГРУП ЛУЦЬК». Мовляв, раніше з цією фірмою «АвтоПаркСервіс» укладав договір про надання послуг з бронювання. Але домовленість не продовжили, тому це, мабуть, і стало наслідком розбірок на автобазарі.

Зараз же на авторинку нібито тихо. Заламати ціну до 200 грн не вдалося. Продавці автівок мовчать. Проте, зі слів Поліщук, поза камерою таки жаліються. Їй вдалося поспілкуватися з тими, хто платить власникам автомайданчика «Мотор». Як каже жінка, підприємець вправно збирає кошти, але ніяк не покращує умови на ринку.

«До речі, комунальна земля під авторинком якимось чином віддалася в оренду підприємцям, які й курують збором данини. Звісно, без конкурсу – тишком-нишком і кому потрібно. Такий гоп-стоп по-луцьки пройшов плавно і гладко з боку міської ради. А що? Схема – ідеальна: віддати в оренду комунальну землю, на якій зароблятиме приватна фірма (бажано якась своя не чужим же ж віддавати гроші). Питання тут єдине – навіщо тоді існує «АвтоПаркСервіс»?» – риторично запитує блогерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал у Луцьку: землю під авторинком здали в оренду ФОПам без конкурсу (відео)

Вона закликає ні в якому разу не думати, що комунальне підприємство не несе користі. Бо ж, наприклад, у серпні «АвтоПаркСервіс» викорчував пеньок. Не особисто, звісно, а найняв для цієї, як каже авторка каналу, складної процедури ФОПа Васінського Миколу Анатолійовича. Заплатили ж йому, згідно з даними сайту Prozorro, аж 22 тисячі гривень.

«Я тричі перечитала тендер. Співставила 22 000 грн відносно пенька. Ще раз глянула, чи пеньок не у множені. Та ні, все написано, як написано. Викорчували й вивезли пеньок за 22 000 грн. Кажуть, в Україні – криза. Це говорять ті, хто не знає, скільки в Україні платять за корчування пеньків», – іронічно мовить Наталка.

Окрім того, КП «АвтоПаркСервіс», зі слів Наталки Поліщук, витратив 20 тисяч гривень на рекламні послуги на телеканалі, який дотичний до найближчого соратника скандального олігарха Ігоря Палиці. Вона вважає: це дуже потрібна послуга для такого потужного підприємства.

***

Отож і виходить, що поки КП «АвтоПаркСервіс» корчує пеньки та знімає рекламу на каналах, дотичних до друзів Ігоря Палиці, ймовірно, близькі до того ж олігарха люди збирають касу на місцевому авторинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: