Поділитись:

Сьогодні – Усікновення голови Іоанна Хрестителя: традиції і заборони

Четвер, 29 серпня 2024, 10:25
Сьогодні – Усікновення голови Іоанна Хрестителя: традиції і заборони

Усікновення голови Івана Предтечі, яке в народі часто називають Головосіки, вшановується всіма християнами. Цього дня віряни дотримуються найбільш суворого посту. 

Про це пише ТСН.

До 1 вересня 2023 року українці вшановували дату смерті Івана Предтечі 11 вересня. Однак після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дата святкування змінилася.

2024 року ця пам'ятна дата припадає на 29 серпня.

Що це за свято: Усікновення голови Івана Хрестителя

Цього дня церква згадує про смерть Івана Предтечі, який хрестив Ісуса Христа, та його перехід у царство вічне. Згідно з біблійними переказами, Предтечу кинули до в'язниці за наказом дружини царя Ірода Іродіади, яка люто ненавиділа святого.

Коли дочка Іродіади на ім'я Саломія задовільнила бажання царя своїм екзотичним танцем під час бенкету, то він пообіцяв їй виконати будь-яке бажання дівчини. Порадившись зі своєю матір'ю, Саломія попросила принести їй на тарілці голову Івана Хрестителя. Ірод, недовго думаючи, наказав обезголовити святого.

Коли учні почули про смерть свого вчителя, то забрали тіло та поховали його зі всіма почестями. А ось Саломія була покарана Господом. Одного дня вона йшла замерзлою річкою, раптом лід під нею тріснув і дівчина провалилася у крижану воду. Гострим шматком їй відтяло голову, а тіло так і не знайшли.

Традиції та обмеження

Традиційно у храмах проводять богослужіння, які включають молебні. Віряни моляться за заступництво святого Іоанна, просять зцілення від болю, а також інших тілесних та духовних недуг.

Свято Усікновення голови святого Івана Хрестителя належить до досить суворих, тому віряни дотримуються посту. У цей день не можна вживати м’ясних та молочних продуктів, а також утримуватись від будь-яких розваг. Вважається, що важливо присвятити час молитві, роздумам про духовне життя та самозаглибленню.

Також не варто різати овочі, фрукти та інші продукти круглої форми, які візуально можуть нагадувати голову. Люди намагаються не використовувати гострі предмети і навіть не їсти круглих червоних продуктів, як-от кавун чи помідори.

У день Усікновення голови святого пророка Іоанна Хрестителя існує традиція молитися за зцілення від головного болю. Вважається, що його заступництво допомагає зцілитися від такої недуги та полегшити біль.

Відзначення цього свята закликає вірян задуматися про власне життя, духовну боротьбу, а також про здатність вистояти у важких ситуаціях, зберігаючи віру та чесність перед Богом і людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів