Амбулаторія-скарбничка, або Як у Луцьку декілька років (не)ремонтують медзаклад (фото)

Четвер, 29 серпня 2024, 09:30

Луцька влада на чолі зі ставлеником скандального олігарха Ігоря Палиці мером Ігорем Поліщуком може знайти кошти на беззупинні ремонти доріг та дворів, але не може почати запланований ремонт амбулаторії у Привокзальному районі міста. Точніше влада взагалі зняла фінансування цього ремонту. На думку обранців, таким чином гроші можуть спеціально закладати на оновлення амбулаторії, щоб потім їх витратити деінде. Й насправді медзаклад лагодити навіть не збиралися.

Про це йшлося під час засідання чергової 62-ї сесії міської ради, на якій побували й журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

Зауважимо, що, за інформацією очільниці департаменту фінансів Лілії Єлової, на поточний ремонт доріг на сьогодні виділили аж 65 мільйонів, а на капітальні ремонти доріг – 10 мільйонів гривень. Ці кошти практично усі вже витратили.

Амбулаторія на Привокзальному – скарбничка, куди ховають гроші?

Долею медустанови на вулиці Привокзальній, 13а, зацікавилась депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій. Вона запитала, чому кошти, які передбачили на оновлення закладу, забирають. Обраниця припустила, що таким чином просто вирішили заховати десяток мільйонів, аби пустити їх на щось інше.

«Ми розглядали питання про ремонт амбулаторії на Привокзальній, 13а. Під час формування бюджету передбачали на це 10 мільйонів. На сьогодні там лишилося тільки п'ять мільйонів і їх теж забираємо. На цю амбулаторію ми виділяємо кошти вже не перший рік. Ще, мабуть, з попередньої каденції. Ремонт амбулаторії вкрай важливий, бо в нас і зростає населення у цій частині, і ми розглядали можливість реабілітації там. Чому ми знімаємо фінансування там? Чому не ремонтуємо амбулаторію? Чи ми просто при формуванні бюджету ховаємо туди кошти, щоб потім знімати?» – запитала обраниця.

centerАлла Надточій

Мер міста спершу зазначив: винна держава. Чому винна – не сказав. Але додав: треба виділити кошти на ДКП «Луцьктепло», щоб почати та провести опалювальний сезон. Далі ж взагалі змінив хід думок і заговорив за вартість ремонту амбулаторії. Мовляв, те, що рахували колись не відповідає чинним цінам і вартість кошторису з 30 мільйонів зросла вже до 40 мільйонів. Звідки такі розрахунки – теж не зрозуміло. Й взагалі, зі слів мера, треба хоча б половину цієї суми, щоб почати щось робити.

Але залишалося відкритим питання, для чого тоді взагалі було закладати у бюджеті кошти на ремонт амбулаторії, якщо ніхто палець об палець не збирався бити в цьому напрямку.

«Я не почула відповіді на своє запитання. Для чого ми тоді закладали на це кошти, якщо взагалі не збиралися її ремонтувати. На комісії казали, що треба уся сума, щоб розпочати тендерні процедури. Ви зараз кажете, що треба половина. Я не можу зрозуміти, навіщо ми тоді на початку бюджетного року планували ці витрати?» – вкотре цікавиться Надточій.

centerДепутати Луцької міської ради

Далі міський голова вже не згадував за «Луцьктепло» та опалювальний сезон. Проте згадав за повномасштабне вторгення. Нібито не можуть нічого прогнозувати. Але, як зауважувала Алла Надточій, питання амбулаторії тягнеться ще з попередніх років.

Ба більше, зі слів мера, зараз тривають ремонти в інших медзакладах і саме їх треба закінчити. Хоч як вони пов'язані з оновленням конкретно цього медзакладу він не пояснив. Окрім цього, вже традиційно латають – не перелатають ями на дорогах і, за інформацією обранців, (увага!) взялись ремонтувати ще й приміщення суду.

Ремонтують суди та дороги, але не амбулаторію?

Депутатка від фракції «Європейська солідарність» Алла Доманська повідомила: міська рада здає в оренду свої приміщення за одну гривню та ще й робить ремонти орендарям.

«До теми ремонтів. Ми не можемо відремонтувати амбулаторію, яка буде надавати послуги нашим громадянам. Але ми продовжуємо ремонтувати приміщення, які здаємо в оренду за одну гривню. Я говорю про 500 тисяч на ремонт для Луцького міськрайонного суду. Там наше приміщення. Однак там є орендарі, які мали б займатися його доглядом. Тому в мене питання, Ліліє Анатолівно, скільки ми орієнтовно витратили коштів на от саме такі ремонти для закладів, які здаємо в оренду за гривню?» – запитала Доманська

centerАлла Доманська

Проте очільниця департаменту фінансів Лілія Єлова не змогла назвати точну суму та зазначила, що може надати її згодом. Так само ніхто не пояснив, чому питанням утримання приміщень не займаються самі орендарі. Адже ж їм і так зробили чималу знижку на оренді.

Згадали й за одвічну тему – ремонти доріг. На це у бюджеті спрямували цілих 10 мільйонів гривень. Сума чималенька. Проте у документі жодного слова не було про те, які саме ділянки доріг ремонтуватимуть за такі гроші.

«У нас на сьогодні перевиконання бюджету 15,4 мільйона. З них ми знову 10 мільйонів спрямовуємо на поточний ремонт доріг. Але разом з тим у нас немає списку, які саме дороги нам треба так швиденько вже зараз почати ремонтувати. В мене прохання, Ігорю Ігорьовичу, знов до вас – дайте протокольне доручення, щоб нам до таких великих сум додавали перелік цих доріг. Щоб ми теж бачили й знали, які ж це дороги потребують такого термінового ремонту», – зазначила депутатка Алла Надточій.

centerСесійне засідання міськради

Очільник громади заявив: роблять пониження на тротуарах для людей, які пересуваються на колісних кріслах. Але де саме роблять – невідомо. Бо ж це питання тільки вивчають і ще нічого не знають. Ну і вкотре він наголосив на дорожніх ямах, які треба залатати до зими.

centerВалентин Хаймик

Щодо ж до ямкових ремонтів. Це звичайно благе діло. Але... Ще на початку 2024 року депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Валентин Хаймик інформував: департамент житлово-комунального господарства декілька разів на рік ремонтує одні й ті ж вулиці. Цікаво те, що платить він щоразу тим фірмам, які, за даними Хаймика, й проводили ямковий ремонт до того. Хоч ці компанії дають гарантію на свої роботи. Але комунальники чомусь вирішують знову платити приватним підрядникам за неякісний ремонт.

***

Наостанок нам же лишається тільки сподіватися, що колись цю багатостраждальну амбулаторію, яку збираються ремонтувати вже кілька років, таки відремонтують. А не закладатимуть на це гроші, які потім спрямовуватимуть на ремонти доріг чи будь-які інші речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: