Піщаний берег і прозора, як сльоза, вода: на Волині є озеро, дно якого вкрите унікальним добривом (фото)

Середа, 28 серпня 2024, 10:25

Велике Згоранське озеро – одне з найпопулярніших і найулюбленіших місць відпочинку на Волині. Воно давно приваблює тисячі туристів, тож навколо озера облаштовані безліч баз відпочинку на різний смак і гаманець.

Світлинами мальовничого озера у фейсбук-спільноті «Озера Волині» поділився Андрій Глива.

Велике Згоранське – це озеро карстового походження, розташоване на Любомльщині, на північ від села Згорани. Озеро перебуває у складі ландшафтного заказника «Згоранські озера».

Максимальна довжина водойми становить 1,5 км, середня ширина – 1 км. Площа – 151 га. Пересічна глибина – 10 м, а максимальна – 20 м.

Улоговина – овальної форми. Береги озера низовинні, переважно піщані, але на окремих ділянках – заболочені, а подекуди заросли мішаним лісом. Дно – піщане, вкрите шаром сапропелю (сапропель – донні відкладення прісноводних водоймищ, які є органо-мінеральними комплексами речовин, що утворилися через перебіг біохімічних, мікробіологічних і фізико-хімічних процесів із решток рослинних і тваринних організмів, що заселяли водоймище, а також принесених водою та вітром органічних і мінеральних сумішей).

Водойма живиться підземними та атмосферними водами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кругле, наче кратер згаслого вулкана: в лісі на Волині заховалося глибоченне озеро (фото)

В озері поширені водяний горіх, пухирник малий, пухирник звичайний, на заболочених берегах – росичка англійська, росичка круглолиста та інші.

Навколо водойми облаштовані зони відпочинку, адже Велике Згоранське – одне з найкращих місць для купання.

Для любителів риболовлі теж буде чим зайнятися: тут водяться лящ, короп, карась, щука, окунь, вугор.

Нагадаємо: в Україні є таємниче озеро, яке не має дна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: