🥕🥔Гастрономічна говірка: як на Волині називали їжу 500 років тому

Середа, 28 серпня 2024, 09:24

Розповіли, як на Волині називали страви та їжу в ХVІ–ХVІІІ ст..

Необхідним елементом людського життя є їжа, споживана на щодень. Назви страв й продуктів харчування нині всім добре відомі. А от як іменували їх в часі ХVІ–ХVІІІ століть розповіла дослідниця Оксана Штанько. Про це інформує Центр дослідження і відродження Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як лаялися волиняни чотириста років тому

Отож пропонуємо до вашої уваги назви страв і продуктів, які вживали 500-300 років тому:

  • бобки – лавровий лист;
  • визина – м’ясо риби білуги;
  • дорш – риба тріска;
  • зілля татарське – лепеха, корінь рослини колись використовувався як прянощі;
  • збоже крупнеє – крупи;
  • малдрик – сорт сиру, зазвичай – овечого;
  • мальвазія, малмазея – сорт грецького вина;
  • мед питий – хмільний напій, який виготовлявся з меду, води і хмелю шляхом заквашування;
  • мед прісний – натуральний загустілий мед;
  • мед ситний – хмільний напій, виготовлений шляхом заквашування, настоювання та варіння (перегонки) меду;
  • мушкатела – ґатунок десертного солодкого ароматного вина;
  • обареник – бублик, хлібний виріб;
  • речі стравні, живності стравні – продукти харчування, страви;
  • риж – рис;
  • солонина – засолене м’ясо;
  • стоквиш – в’ялена сушена риба, тараня;
  • чорнушка – тмин;
  • ягли – пшоно.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідлаи про те, якими були міські грабіжники Луцька ХVІІ століття. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: