Поділитись:
🥕🥔Гастрономічна говірка: як на Волині називали їжу 500 років тому
Середа, 28 серпня 2024, 09:24
Розповіли, як на Волині називали страви та їжу в ХVІ–ХVІІІ ст..
Необхідним елементом людського життя є їжа, споживана на щодень. Назви страв й продуктів харчування нині всім добре відомі. А от як іменували їх в часі ХVІ–ХVІІІ століть розповіла дослідниця Оксана Штанько. Про це інформує Центр дослідження і відродження Волині.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як лаялися волиняни чотириста років тому
Отож пропонуємо до вашої уваги назви страв і продуктів, які вживали 500-300 років тому:
- бобки – лавровий лист;
- визина – м’ясо риби білуги;
- дорш – риба тріска;
- зілля татарське – лепеха, корінь рослини колись використовувався як прянощі;
- збоже крупнеє – крупи;
- малдрик – сорт сиру, зазвичай – овечого;
- мальвазія, малмазея – сорт грецького вина;
- мед питий – хмільний напій, який виготовлявся з меду, води і хмелю шляхом заквашування;
- мед прісний – натуральний загустілий мед;
- мед ситний – хмільний напій, виготовлений шляхом заквашування, настоювання та варіння (перегонки) меду;
- мушкатела – ґатунок десертного солодкого ароматного вина;
- обареник – бублик, хлібний виріб;
- речі стравні, живності стравні – продукти харчування, страви;
- риж – рис;
- солонина – засолене м’ясо;
- стоквиш – в’ялена сушена риба, тараня;
- чорнушка – тмин;
- ягли – пшоно.
Нагадаємо, нещодавно ми розповідлаи про те, якими були міські грабіжники Луцька ХVІІ століття.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
коментарів
Увійти з:
Останні новини
На сайті використовуються файли cookie. Для згоди, будь ласка, натисніть «Прийняти». Докладну інформацію можна знайти на сторінці Політика конфіденційності.