Постраждалим від вибухів у Луцьку готові безкоштовно замінити вікна американські партнери, – депутат від «Свідомих»

Середа, 28 серпня 2024, 10:52

У Луцьку за сприяння американської благодійної організації безкоштовно нададуть та встановлять вікна мешканцям будинків, які постраждали внаслідок падіння ворожого шахеда.

Про це перед початком засідання сесії міськради у середу, 28 серпня, повідомив депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход.

«Шановні колеги, в понеділок усіх лучан сколихнула чергова безсоромна атака на наше місто. Постраждали людські оселі та заклади малого бізнесу. Десятки сімей змушені шукати тимчасове житло чи терміново робити ремонти у своїх квартирах. Тож зараз завдання швидко надати допомогу. Наша команда неодноразово бувала з гуманітарними місіями у прифронтових містах та селах по всій Україні й ми бачили, як людей об’єднує спільне горе. У цій справі нам неодноразово допомагали наші партнери — американська гуманітарна місія GEM», – зазначив обранець.

centerМихайло Наход

Він додав, що Global Empowerment Mission має спеціальну програму із заміни вікон. Завдяки цьому по всій Україні оновили вікна на мільйони доларів.

«Ми провели попередні перемовини й команда GEM готова допомогти мешканцям нашої громади. Для мешканців можуть безплатно замінити віконні блоки, а саме безплатно надати та встановити вікна до настання холодів», – сказав Наход.

Зі слів депутата, від міської ради потрібен мінімум зусиль – визначити та уповноважити відповідальну особу, яка на технічному рівні зможе скласти перелік потреб мешканців та оформити лист-запит донору, виробникам та монтажній організації. Й усього за декілька тижнів почнеться заміна вікон за цією програмою.

«Прошу, Ігорю Ігорьовичу, оперативно визначити цю відповідальну особу та розпочинати реалізацію цього проєкт. Це дозволить зекономити мільйони коштів міського чи державного бюджету й у співпраці з надійними партнерами допомогти мешканцям якнайшвидше повернутися у їхні домівки», – резюмував Михайло Наход.

Мер подякував за таку ініціативу. Та зазначив, що у постраждалих є три шляхи того, як вони можуть отримати компенсацію за зруйноване житло:

  • програма «єВідновлення»;
  • отримати компенсацію з міського бюджету. Для цього мешканці самі проводять роботи та надають підтверджуючі документи і їм компенсують вартість;
  • міська рада повністю покриває витрати на усі роботи.

Нагадаємо, зранку, 26 серпня, під час повітряної тривоги пролунали звуки вибухів. Внаслідок ворожої атаки пошкодження отримав багатоквартирний будинок. Також був ушкоджений обʼєкт інфраструктури, одна людина загибла. Близько 10:00 внаслідок ворожої атаки був пошкоджений ще один житловий будинок у Луцьку. Внаслідок ворожої атаки у Луцьку загинула одна людина, ще п'ятеро людей – травмовані.

У більшості районів Луцька, у Ковелі та громаді зникли електроенергія та водопостачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: