Лучанка створила подкаст про українську мову, який вже має понад пів мільйона переглядів

Вівторок, 27 серпня 2024, 19:44

Подкаст про те, як понад 4 століття в українців намагалися відібрати мову, запустила луцька радіоведуча Анастасія Передрій. Спеціальний сезон проєкту «Українізейшн» має назву «(за)боронити мову».

Уже вийшли усі 10 випусків сезону. Наразі перегляди відео у TikTok та Instagram зібрали понад пів мільйона користувачів. Найбільш популярним виявився епізод про репресовану літеру «Ґ».

 

Тематика епізодів зосереджена на тому, як українська мова боролася за виживання. Через цілеспрямовані дії агресора, вона пережила викорінення, знущання та повну заборону, за часів СРСР звичний українцям правопис русифікували: зараз ці події вважають лінгвоцидом. Все це свідчить про те, що мова таки має значення.

«Для просвітницького контенту показник в пів мільйона переглядів – це дуже круто. Як правило, далі статистика тільки зростає, адже наші відео не втрачають актуальності з часом. Приємно отримувати багато коментарів про за те, що дізналися багато нового, або що такого, на жаль, не вчили в школі. За цікавий проєкт нам подякував також уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь», – повідомила авторка та дикторка проєкту Анастасія Передрій.

У перших двох сезонах проєкту «Українізейшн» вийшло 40 випусків, де автори у легкій формі розповідали про правила української мови на прикладах пісень наших музикантів. Контент набув особливої популярності у TikTok, де сукупно зібрав 5,5 мільйонів переглядів, а також понад 120 тисяч прослуховувань на подкаст-платформах.

 

Спецсезон «Українізейшн: (за)боронити мову» зміщує акценти і розповідає, що довелося пережити українській мові, щоб ми зараз могли вільно нею спілкуватися. Через історичний контекст і нинішню війну розмовляти українською стало питанням самоідентифікації.

Проєкт виходить за підтримки Українського культурного фонду. Випуски можна послухати в аудіоформаті на Apple Podcasts, Spotify, YouTube Music, SoundCloud, або подивитися відеоверсії у TikTok та Instagram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: