Що робити лучанам, чиї квартири постраждали від падіння уламків шахеда на проспекті Відродження

Понеділок, 26 серпня 2024, 19:54

Сьогодні зранку Луцьк зазнав атаки російськими шахедами та ракетами, внаслідок чого постраждав багатоквартирний будинок на проспекті Відродження, об’єкт інфраструктури та приватний будинок. 5 осіб постраждали і госпіталізовані. Одна людина, на жаль, загинула.

У Луцьку завершили розбирати основні завали на постраждалому багатоквартирному будинку. Що робити людям, котрі постраждали внаслідок ракетної атаки – читайте далі.

«Наразі ведеться розбір завалів. Щонайменше десять квартир однозначно будуть відселені. Є люди, які звертаються до нас, і ми вже поселяємо їх у тимчасове житло. Є люди, які переїздять до своїх рідних і близьких», – повідомив мер міста.

У міській раді повідомили, що ккспертне обстеження пошкоджень буде здійснювати комісія техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Вона визначить, в яких квартирах можна залишатися надалі, а яких це буде небезпечно.

«Наразі ми розселяємо людей та забезпечуємо їх гарячим харчування в територіальному центрі соціального обслуговування», – повідомив мер міста.

Щодо відновлення постраждалого будинку, а також будинків навколо, у яких, наприклад, повибивало вікна

Є три способи відновити житло.

  •  Перший – це державна програма Є-відновлення. Комісія складе акт по кожній квартирі, яка постраждала, завантажить їх у систему і люди зможуть отримати від держави грошову компенсацію.
  • Другий варіант – господарі самі відремонтують пошкоджене, наприклад, замінять вікна, звернуться в міську раду з відповідними чеками і міська рада компенсує їм ці кошти.
  • Третій варіант: міська рада буде сама виконувати ремонт. Наприклад, ремонт цього будинку, звичайно, ми будемо здійснювати самі за кошти міського бюджету. Після того, як розберуть перші завали, фахівці проведуть експертне обстеження і дадуть експертну оцінка щодо суми на відновлення будинку.

«Після цього буде замовлений проєкт на відновлення. Сподіваємося, нам вдасться швидко його виготовити. Будемо робити все для того, щоб у найкоротший час відремонтувати цей будинок», – повідомили в міській раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: