Не генераторами єдиними: Луцьку треба альтернативні джерела енергії

Понеділок, 26 серпня 2024, 16:37

У Луцьку мають думати про те, як забезпечити інші шляхи генерації й не зациклюватися тільки на дизельних генераторах.

Про це пише депутата міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик у своєму телеграм-каналі.

«Чергові прильоти в Луцьку. Пів міста – без світла, пів міста – без води. Зрозуміло, що і комунальники, і енергетики роблять все можливе, щоб забезпечити життєдіяльність міста. Але потрібно думати про диверсифікацію генерації. На жаль, міський голова заспокоює всіх дизельними генераторами», – йдеться у дописі.

Натомість, пише Лучик, директор Луцькводоканалу Віктор Гуменюк демонструє лідерські якості і заздалегідь прораховує можливі загрози. Зокрема, мова йде про кредит, який отримав водоканал на встановлення сонячних панелей для забезпечення функціонування каналізаційно-насосних станцій.

Але це не єдине підприємство, що думає над альтернативами. Так, зі слів Андрія Лучика, адміністрація Луцького медичного тероб'єднання також має встановлені панелі для покриття критичних потреб.

«Цей досвід потрібно поширювати й на інші комунальні підприємства, установи та організації, а не ховатися «в доміку» дизельних генераторів. Не йдеться про те, що дизельні генератори не потрібні. Це необхідний «мінімум» для забезпечення безперебійної роботи критичної інфраструктури міста. Але необхідно думати про диверсифікацію джерел енергопостачання: сонячні панелі, вітрогенератори, теплові насоси, виробництво енергії з біогазу та відходів, мала газова генерація і когенерація етс», – пояснює Лучик.

Саме тому депутат вважає: позиція Луцького міського голови про те, що нам дизельної генерації достатньо, – недалекоглядна. Адже ще у червні мер на своїй сторінці писав: наші комунальні заклади та підприємства забезпечені дизель-генераторами, бензиновими генераторами.

Зауважимо, що директор Луцькводоканалу ще декілька місяців тому озвучив проблеми «дизельної» генерації. Якщо коротко, то:

  1. Вона «жере» багато пального;
  2. Пальне треба зберігати в спеціальних місткостях;
  3. На зберігання пального у великих кількостях підприємству потрібні спецдозволи;
  4. Для перевезення «генераторного» дизелю потрібні бензовози. А їх в Луцьку аж два...

Саме тому за словами директора водоканалу, у випадку повного блекауту, не варто сподіватися, що вода буде 24/7. Найімовірніше її подаватимуть за графіком у визначені години.

Нагадаємо: в інших містах України, зокрема, у Хмельницькому за останні роки уже встановили 15 газогенераторів/когенераційних установок на усіх котельнях міста. Цим самим місто застрахувало свою теплоенергетику від відключень електроенергії, а Луцьк отримав від донорів лише дві такі установки й жодної не купив сам.

Як зазначили у КП «Луцьктепло» журналістам «Суспільного», робота когенераційної установки дозволить відмовитися від споживання електрики із зовнішньої мережі та вберегти споживачів котельні від відсутності тепла та гарячої води на випадок перебоїв зі світлом чи тривалих блекаутів. Проте чомусь влада міста не спішить забезпечувати комунальні заклади альтернативними джерелами тепла та електрики. Проте вважають за доцільне використовувати дизельні та бензинові генератори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: