Аж до Полтави і Кримського ханства: Волинь на мапі французького картографа ХVІІ століття

Субота, 24 серпня 2024, 11:00

У мережі показали мапу французького картографа Гійома Сансона, віддруковану в 1692 році у Римі, на якій зображена Волинь.

Мапу опублікував у фейсбуці луцький краєзнавець та колекціонер Віктор Літевчук.

Зі слів луцького краєзнавця, карта Гійома Сансона, сина славетного французького картографа Ніколя Сансона, – одна із найцікавіших знахідок за останні роки. Мапа була віддрукована у 1692 році у Римі під назвою: «Stati della Corona di Polonia».

«Саме Ніколя Сансон, придворний картограф французьких королів, у 1641 році вперше із європейських картографів позначив наші землі написом Vcraіna o Paese de Cosacchі (Україна, або Козацька країна). А Гійом Сансон у 1672 році вперше в картуші карти подав назву "Україна, земля козаків"», – зазначає Віктор Літевчук.

Зі слів автора допису, карта Гійома Сансона походить з атласа «Mercurio Geografico Overo Guida Geografica...», тобто «Меркурій географічний або географічний довідник у всіх частинах світу, відповідно до географічних таблиць Сансона, Бодрана і Кантеллі». Атлас був виданий в Римі у друкарні відомого італійського видавця Доменіко де Россі у 1692 р.

«Mercurio Geografico – перший сучасний, оновлений атлас фоліо світу, опублікований в Італії в XVII столітті. Його попередниками були або видання «Географії» Птолемея, або примітивніші атласи, зроблені на замовлення. Починаючи з кінця 1660-х років, атлас Россі зростав протягом наступних десятиліть, ставши джерелом для багатошарових карт Джакомо Кантеллі, одного з найважливіших картографів Італії кінця 17 століття», – розповідає колекціонер.

Віктор Літевчук додає, що в зображені українських земель на своїх картах Сансони брали за основу інформацію, отриману із карт легендарного інженера і картографа Гійома Боплана, який особисто подорожував по Україні.

На карті позначена Верхня Волинь та Нижня Волинь.

«Досить оригінально уявляли французькі картографи територіальний поділ українських земель: ALTA VOLINIA, Верхня Волинь, – історична волинська земля, а от BASSA VOLINIA, Нижня Волинь, закінчувалася аж біля Полтави і межувала з Диким Полем та землями Кримського ханства», – описує карту краєзнавець.

На мапі бачимо найбільші волинські міста, деякі – з перекрученими назвами: Луцьк, Дубно, Корець, Володимир, Олика, Локачі, Торчин, Острог, Ковель (Xouel), Рожище (Rosyce), Берестечко, (Beretsko).

Нагадаємо: луцький краєзнавець та колекціонер Віктор Літевчук показав нещодавно придбані світлини Луцька 1920-х років, створені видатним польським фотографом Генриком Поддембським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: