Поділитись:

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку

Автор: Ольга Зейлик |
П'ятниця, 23 серпня 2024, 20:05
«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку

У Луцьку розповіли про напрямки роботи майбутнього ветеранського простору «Твій шлях додому», який невдовзі відкриється у місті.

Зазначимо, що днями своїм указом Президент України Володимир Зеленський затвердив Національну стратегію ветеранської політики та Стратегію формування системи переходу від військової служби до цивільного життя.

У Луцьку ще готують проєкт основного хабу на вулиці Климчука Сергія. Його очолив колишній боєць 100-ї окремої бригади тероборони Тарас Сасовський. Раніше він був радником луцького мера з питань роботи з ветеранами. А на це місце нещодавно призначили Олега Кобилинського.

Довідково: Олег Кобилинський – голова ГО «Луцька міська організація Спілки воїнів ATO Волині» з 2016 року, майор запасу 51 ОМБр, ветеран, учасник бойових дій, офіцер-психолог.

Справа в тому, що потреба у ветеранському просторі є давно, тому у місті вирішили відкрити тимчасовий хаб на проспекті Волі, 23.

У п'ятницю, 23 серпня, у стінах Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки ветеран Олег Кобилинський розповів громадськості про шлях, який проходять ветерани і ветеранки, повертаючись до цивільного життя, а також про напрямки роботи тимчасового ветеранського простору, який відкриється уже на початку вересня.

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку 

«Ми будемо напрацьовувати те, що нам необхідно буде робити у майбутньому великому комунальному закладі на тисячу квадратів.

 

Як ви бачите, ідея ветеранського простору заключається в тому, що не повинна якась одна організація займатися ветеранським простором, не повинна суто міська рада займатися ветеранським простором.

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку 

Ветеранською політикою мають займатися абсолютно всі жителі.

 

На сьогодні в Україні майже 1,5 мільйона учасників бойових дій. На Волині – 49 тисяч.

 

Всі вони потребують інформації. Не допомоги. Це неправильно казати. Вони потребують розуміння, куди піти, де нададуть їм ті чи іншіпослуги.

 

Через це у нас є дуже багато партнерів. Ветеранський простір це не про приміщення, це про людей», – зазначив Олег Кобилинський.

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку 

Основні напрямки роботи ветеранського простору «Твій шлях додому»:

  • Інформаційно-консультаційна підтримка відвідувачів простору
  • Надання психологічної допомоги відвідувачам простору
  • Надання правничої допомоги відвідувачам простору
  • Організація дозвілля та активного відпочинку
  • Здійснення професійної адаптації, включаючи розвиток навичок цифрової грамотності, допомога в написанні резюме
  • Здійснення організації фізкультурно-спортивної реабілітаці

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку 

На зустрічі представили й команду, яка працюватиме з ветеранами:

  • голова ГО «Луцька міська організація Спілки воїнів ATO Волині» майор запасу 51 омбр, учасник бойових дій, офіцер-психолог, регіональний керівник мережі магазинів «ОФІС ЦЕНТР» Олег Кобилинський,
  • капітан запасу, учасник бойових дій, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Юридична
  • компанія «О.Легіс»», командир стрілецької роти стрілецького батальйону 14 окремої механізованої бригади оперативного командування «Захід» СВ ЗСУ Олег Лягутко,
  • Клінічний психолог, травматерапевт, тренер, організатор подій, волонтер, співзасновниця ГО «Елеос-Волинь», психолог Центру реабілітації УБД ЛМТГ Любава Казмірчук,
  • клінічний психолог, менеджер підтримки Ветеранський Простір++ Оксана Когут,
  • приватний підприємець, учасник бойових дій 2015 р., 2023р., власник сервісу зі здачі в оренду електроскутерів, переможець грантових програм від міжнародної організації з міграції, Українського Ветеранського Фонду, степендії IREX, стипендії JustTransitionUA Андрій Щурук,
  • майор юстиції, юрист обласного осередку у Волинській області Всеукраїнської спілки учасників бойових дій «Побратими України» Валерій Марковець.

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку 

Згодом слово дали численним партнерам, які виступили зі своїми пропозиціями співпраці з простором. 

Директорка ГО «Свідомі» Алла НадточійДиректорка ГО «Свідомі» Алла Надточій
 

Так, директорка ГО «Свідомі» Алла Надточій поділилася варіантами співпрації з організацією.

«Майже рік тому створився благодійний фонд допомоги ветеранів «Свідомі», тому в рамках нашої діяльності допомагаємо військовим, співпрацюємо з госпіталями.

 

Серед іншого маємо і медіапроєкт «Обличчя війни», який створюємо разом з телеканалом «КонкурентTV».

 

Ми шукаємо ветеранів, щоб показати їхні історії, аби про них знали не тільки лучани.

Директорка ГО «Свідомі» Алла НадточійДиректорка ГО «Свідомі» Алла Надточій
 

Цей проєкт є дуже актуальним. У ньому розповідаємо, як можна досягати успіхів після повернення до цивільного життя.

 

Разом з ним ми готові до співпраці з залученням з нашї юридичної приймальні», – зазначила Алла Надточій.

Директорка ГО «Свідомі» Алла НадточійДиректорка ГО «Свідомі» Алла Надточій
 

Насамкінець присутні залишилися у більш неформальній атмосфері, аби налагодити комунікацію та знайти корисні для ветеранів контакти.

«Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку «Ветерани потребують інформації, а не допомоги»: чим займатиметься новий ветеранський простір у Луцьку 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів