Поділитись:

Які церкви та монастирі на Волині можуть забрати в УПЦ «МП»

П'ятниця, 23 серпня 2024, 12:49
Які церкви та монастирі на Волині можуть забрати в УПЦ «МП»

У вівторок 20 серпня Верховна Рада України ухвалили законопроєкт щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій пов'язаних з рф. У народі його охрестили «законом про заборону УПЦ «МП». Разом з тим новий закон передбачає можливість повернення у власність держави культових споруд, які були в користуванні УПЦ. Такі є, зокрема, на Волині. 

Про це митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів у програмі «Теревені про Луцьк» на телеканалі «Конкурент TV».

«Багато і храмів, і культових споруд передані в постійне користування. Це основна форма передачі. Згідно з новим законом, це майно повертається назад у державу. Й держава зможе передати споруди тій організації, яка доведе, що не має жодних зв'язків з РПЦ», – каже Михаїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як нардепи з Волині голосували за закон про заборону УПЦ «МП»

Зокрема, владика назвав декілька відомих волинських споруд, які можуть потрапити назад у власність держави, серед них:

  • Покровська церква у Луцьку;
  • Зимненський монастир;
  • Чарторийський монастир.

Окрім того, він зауважив, що є ще менші храми та церкви, але закцентував лише на тих, які люди точно можуть знати та впізнавати. Зі слів Михаїла, влада тепер має змогу висунути вимогу виселення з пам'яток, які є у власності держави.

Які церкви та монастирі на Волині можуть забрати в УПЦ «МП»

Нагадаємо: ще минулого року ми писали про те, що у власності чи користуванні Української православної церкви (московського патріархату) на Волині досі перебуває 315 об'єктів, сюди входять як пам'ятки архітектури, так і земельні ділянки.Зокрема, у Волинській області УПЦ (МП) володіє або користується 106 спорудами та 209 земельними ділянками, загальна площа яких складає 70 гектарів. 80% землі припадає на комунальну власність, 9% – на приватну землю, 8% складають державні угіддя, а ще 3% земель невідомої власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів