Поділитись:

На Волині дівчина ледь не вмерла після купання: підхопила небезпечну інфекцію

Четвер, 22 серпня 2024, 15:49
На Волині дівчина ледь не вмерла після купання: підхопила небезпечну інфекцію

У селі Бірки, що у Камінь-Каширському районі, 14-річна Софія ледь не померла після купання у місцевій водоймі. Медики кажуть: підхопила небезпечну інфекцію – лептоспіроз.

Про це інформує Волинське обласне медоб'єднання захисту материнства і дитинства.

Розпочалася хвороба після купання у місцевій водоймі.

«Разом зі старшим братом Софія ходила купатися на канал у селі, інколи й по декілька разів на день. 22 липня ввечері у доньки піднялася висока температура, потім з’явилися симптоми кишкової інфекції. Стан доньки стрімко погіршувався, її госпіталізували одразу в реанімацію Любешівської багатопрофільної лікарні. Проте лікування не допомагало і далі нас терміново доправили до Луцька автівкою екстреної медичної допомоги», – розповідає мама Софії, Людмила Петрівна.

На Волині дівчина ледь не вмерла після купання: підхопила небезпечну інфекцію 

Два тижні за життя Софії боролися у реанімації, тиждень її життя підтримував апарат штучної вентиляції легень. Завідувач реанімаційного відділення Юрій Радчук пригадує, що дівчина поступила у вкрай важкому стані інфекційно-токсичного шоку. Інфекція уразила нирки, серце, легені, нервову систему дівчини. Після поліпшення стану Софія продовжила лікуватися у діагностичному відділенні з дитячими інфекційними ліжками. Окрім подолання наслідків лептоспірозу, дівчина займалася з реабілітологом: вчилася сідати, їсти, ходити, говорити.

Довідково:
Лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання. Бактерія Leptospira потрапляє у воду з сечею інфікованих тварин: переважно гризунів, а також худоби, собак, диких тварин. Від людини до людини лептоспіроз не передається. Інфікується людина здебільшого через тріщини, порізи на шкірі. 

Юлія Ступінь, лікарка-педіатриня та дитяча інфекціоністка, яка займалася лікуванням Софії, наголошує:

«Окрім гарячки та кишкових розладів специфічним симптомом лептоспірозу є біль у м’язах, особливо литкових. Також застерігаю усіх від купання в водоймах зі стоячою водою – у спеку це особливо небезпечно. Варто знати, що інфекція може потрапити в організм і через слизові оболонки. У запобіганні лептоспірозу важливою є дератизація підвалів, укриттів, адже під час повномасштабної війни ми змушені проводити там час. Якщо у підвалах чи погребах зберігаються овочі, гризуни не мають із ними контактувати», – каже лікарка.

На Волині дівчина ледь не вмерла після купання: підхопила небезпечну інфекцію 

Завідувачка діагностичного відділення з дитячими інфекційними ліжками Олена Костюк розповідає: за три роки роботи відділення Софія – перша пацієнтка з лептоспірозом.

«Важкий стан дитини потребував мультидисциплінарного підходу у лікуванні, тому злагодженість у роботі відділень анестезіології та інтенсивної терапії, діагностичного з дитячими інфекційними ліжками та різнопрофільних спеціалістів дала такий позитивний результат», – роз'яснила жінка.

Мама Софії, Людмила Петрівна, подякувала лікарям Волинської обласної дитячої клінічної лікарні за порятунок життя доньки. А також застерігає усіх бути обережними, адже до її захворювання про лептоспіроз сім’я нічого не знала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів