Угорщина змінила правила для українських біженців: тисячі людей можуть залишитися без житла

Четвер, 22 серпня 2024, 10:11

В Угорщині набув чинності закон, згідно з яким держава підтримуватиме лише тих українців, які офіційно зареєстровані в районах бойових дій.

Про це пише Громадське, посилаючись на BBC.

Угорська державна підтримка передбачає безплатне житло та щомісячні виплати. Тепер цю допомогу зможуть отримати лише ті українці, які «офіційно проживали на території, яка безпосередньо постраждала від бойових дій».

У спеціальному переліку є 13 регіонів України, його уряд оновлюватиме щомісяця. Наразі Будапешт прихистив 31 тисячу українців.

Агентство Організації об’єднаних націй у справах біженців заявило, що зміна закону означатиме, що приблизно 2000-3000 біженців втратять доступ до субсидованого житла.

«Багато людей стикаються зі значними перешкодами в пошуку альтернативного житла через брак коштів, а також через небажання власників здавати житло», – йдеться в повідомленні ООН.

Правозахисники кажуть, що найбільш вразливими є представники ромської етнічної меншини з Закарпатської області. Вони досі живуть у притулках, які незабаром закриють. Їхня ситуація ускладнюється тим, що багато з них мають подвійне українсько-угорське громадянство. Через це інші країни відмовили їм в допомозі.

Скільки біженців за кордоном?

За даними УВКБ ООН, станом на липень в Європі нараховувалося 6 021 400 біженців з України. Найбільше українських біженців проживали в Німеччині (понад 1,1 мільйона людей), Польщі (957 тисяч) та Чехії (353 тисячі). Крім того, ще 558 300 біженців з України перебували за межами Європи.

У червні Рада ЄС ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2026 року.

Перед цим більшість опитаних українських біженців у низці держав, зокрема в Німеччині, відповіли, що задоволені умовами проживання в новій країні. Майже половина навіть не проти отримати нове громадянство, а 34% респондентів зізналися, що вже не цікавляться інформацією про Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: