Волинські експерти розповіли, як правильно вирощувати картоплю

Понеділок, 01 травня 2017, 15:06

Першотравневі вихідні – чи не найкращий час для тих, хто ще не встиг посадити картоплю. Звісно, якщо дозволяє погода. Певною мірою, в Україні це вже стало традицією.

Тому "Конкурент" поцікавився у волинських фермерів, за яких умов потрібно садити картоплю, як за нею доглядати та чи вплинуть цьогорічні перепади температур на врожай тих господарів, які висадили картоплю раніше.

Анатолій Аршулік, голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу"Торговий дім "Волинь":

Справа наліво: Анатолій Аршулік- голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Торговий дім » Волинь«; Василь Сидорчук - провідний селекціонер-картопляр України ; Василь Аршулік -голова фермерського господарства »Еко-Тур"

"Ми посадили надранній сорт картопі "Рів'єра", коли було в квітні тепло. Тоді темпераура ґрунту дозволяла це робити. Посадили в прогріті гребені, а потім, відповідно, зробили формування гребенів. Є в нас такий спеціальний фрезерний культиватор голландського виробництва. Згодом ми посадили ділянки демонстраційні: 37 сортів 4 селекційних фірм – Український інститут картоплярства (12 сортів), голландська селекційна фірма "Агріко" (10 сортів), німецької селекційної фірми "Європлант" (10 сортів), німецької фірми "Норіка" (5 сортів). Також ми посадили ділянки розмноження ще 10 сортами: "Еліти" та "Супереліти" – щоб продукувати насіннєвий матеріал товаровиробників, які потім будуть в себе його врощувати. Ми почали роботи із посадки і демонстраційних ділянок, і ділянок розмноженняз 26 квітня. До того часу ми не садили картоплю, бо температура ґрунту була нижча, ніж 8 градусів, а картоплю треба садити, щоб температура ґрунту була не менше 8 градусів. Тепер пішли стійкі температури, які придатні для того, аби садити картоплю. Раніше теж можна було посадити картоплю, але це живий організм. І якщо вона перебуває в теплі, а потім її покласти в холодний ґрунт, то це буде для неї стресом. Тоді вона довше сходить, вона пригнічена, більше піддається ураженню різними хворобами. Тому радимо садити картоплю так, як диктує наука, практика, до того ж якщо це невеликі площі, які можна засадити за день-два. У теплому ґрунті картопля швидко проросте і буде менше бур'янів.

Якщо картопля вже лежить в ґрунті, то вона не змерзне. Коли йдуть дощі – для картоплі благо. Є така поговірка: травневий дощ вартує більше, ніж підвода золота.

З 2-3 і до 9 дня з того часу, як ми посадили картоплю, формуємо гребені. Потім трактор з оприскувачем обробляє картоплю гербіцидами. Згодом, коли вже проростають бур'яни, які треба буде забрати, то застосовуємо гербіцид під назвою "Страховик" – це лише для підстраховки. Потім ми обробляємо картоплю від хвороб, бо від шкідників ми вже обробили насіння, фурніцидами. Ранні сорти менше обробляємо, пізніші – більше. Додаємо мікро- і макроелементи в бакову суміш. Під кінець ми на картопляних площах спалюємо бадилля за допомогою відповідних препаратів. Це зупиняє картоплю в рості, бо ми насіннєве господарство і не хочемо, щоб картоля була великою. А також дає краще збереження насіння і краще проростання наступного року. Якщо картопля для продовольчих цілей, її можна вирощувати екологічно або застосовувати мінімум речовин для обробки".

Заступник голови асоціації фермерів у Волинські області Руслан Хомич:

Руслан Хомич

"Колись говорили, що садити картоплю треба при 10-15 градусах, щоби був теплим ґрунт. Бо якщо посадити картоплю в холодний ґрунт, то вона починає загнивати. Біла картопля – дуже економна в тому плані, що треба значно менше олії при її обсмаженні, до прикладу. А на Заході України ми любимо жовті крохмальні сорти. Уподобання в кожного різні. Ми з родиною любимо сорт картоплі "Бердянська рожева". Вона зовсім не має товарного вигляду, але надзвичайно смачна.

Для того, аби мати гарний врожай картоплі, потрібно зробити максимальну ревізію: відібрати здорову бульбу. Потім ми картоплю обробляємо безпосередньо в саджалках трьома препаратами, але з мінімальними дозами. Багато людей вважають, що це шкідливо. Але ми вирощуємо картоплю для споживання. І ми будемо захищати її від колорадського жука, інколи й два рази. Від жука ми захищаємо картоплю по листю, і більшість препаратів є системної дії, тобто 14 днів вони ще ходять по усій рослині. Ми влітку не обробляємо картоплю, а обробляємо посадковий матеріал. Сьогодні вперше додаємо гумус – витяжку з бурого вугілля. Він допомагає на початковій стадії пережити насінню стрес. Якщо восени на картоплі є колорадський жук – це природній признак того, що картопля придатна до споживання.

Тим, хто раніше посадив картоплю, а потім на ґрунті було й до -4, пошкодило її. Переважно люди тільки посадили картоплю. Зараз невигідно її саджати. Немає ринків збуту: ми втратили Крим, частини Луганської і Донецької областей. А в нас багато людей садять картоплю вдома, Волинська, Рівненська, Львівська, Тернопільська області – картопляні краї, тому на картоплі багато заробити не вдасться".