Поділитись:

Каркас – із дерева, стіни – з соломи: волинянин зводить екобудинок (фото, відео)

Четвер, 22 серпня 2024, 09:04
Каркас – із дерева, стіни – з соломи: волинянин зводить екобудинок (фото, відео)

Житель села Дерно Луцького району Олександр Гуч на завершальному етапі будівництва екобудинку. Двоповерховий дім чоловік будує впродовж п'яти років. Каркас хати зроблений з дерева, а стіни – з соломи.

Скільки використав матеріалів, чи буде енергоощадною будівля і що залишилось доробити Олександр Гуч поділився із Суспільним.

«Вдень, коли на вулиці спека, – в хаті тримається прохолода. За день стіни трішки прогріваються та увечері хата всередині відчувається тепла. Тут тримається баланс», — розповідає про оселю її власник.

Олександр Гуч у своєму екобудинкуОлександр Гуч у своєму екобудинку

Ідея будівництва солом’яної хати виникла давно, каже Олександр. Будуєїї з 2019 року. Спроєктувати екохатину йому допоміг товариш Сергій Стасюк, який за професією – інженер-будівельник.

З його слів, у такому будинку дуже багато плюсів: теплоізоляція, шумоізоляція. Серед мінусів – це горючість матеріалу, але, якщо його правильно оздобити та поштукатурити глиною з обох боків, то все буде добре.

Солому потрібно з обох сторін поштукатурити, щоб не вона була менш займистою, а оселя була захищена від вогнюСолому потрібно з обох сторін поштукатурити, щоб не вона була менш займистою, а оселя була захищена від вогню

Для будівництва хати Олександр Гуч використав понад вісім сотень тюків соломи. Каже, що найліпше підходять снопи із жита – їх не люблять їсти гризуни. Дах облаштував з металопрофілю, встановив вікна і двері.

«Перший поверх — це всюди жито, а другий добирав різну солому. Є і вівсяна, і пшенична, бо були місця обдерті, я вигрібав і заново затрамбовував іншу солому», — каже чоловік.

У хаті прокладена тепла підлогаУ хаті прокладена тепла підлога

У хаті вже проведена електрика, встановлені розетки, під’єднане водопостачання та каналізування, облаштували теплу підлогу й утеплили стелю.

Як розповів доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії луцького вишу Орест Пахолюк, серед переваг такого будинку – екологічність, вартість і швидкість будівництва. Говорить: повинно бути технологічне облицювання глини або її варто поновлювати щороку.

Утеплений дах будинкуУтеплений дах будинку

Завершити будівництво екохатини в цьому році, розказує Олександр, завадив брак грошей. Станом на середину серпня на зведення будинку витратили майже мільйон гривень. У перспективі власник планує встановити на даху сонячні панелі чи вітряк. Поки ж, каже, разом із дружиною на обійсті посадили сад, вирощують плодові дерева та сою.

Каркас – із дерева, стіни – з соломи: волинянин зводить екобудинок (фото, відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів