Поділитись:

Рада ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду

Середа, 21 серпня 2024, 13:35
Рада ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду

Український парламент підтримав ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Про це повідомив у телеграмі нардеп Ярослав Железняк, пише «Європейська правда».

За це рішення у середу, 21 серпня, проголосував 281 народний депутат.

Ратифікація Україною положень Римського статуту МКС означатиме повноцінне долучення України до Міжнародного кримінального суду.

Україна ратифікує Римський статут з окремою заявою, згідно з якою протягом семи років після набрання чинності ратифікаційним законом «Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту». Наразі немає ясності, як саме працюватиме ця норма, зважаючи на те, що Україна вже зараз надала МКС право розслідувати злочини, вчинені на її території.

Варто зауважити, що Україна планує долучитися до оновленої версії статуту МКС, що включає також статтю 8bis, яка з’явилась у результаті так званих Кампальських поправок 2010 року і передбачає відповідальність за злочин агресії. Утім, ратифікація діє ретроспективно (тобто не має зворотної сили), а відповідальність не поширюється на країни, які не ратифікували Кампальських поправок (у тому числі Росію, яка не є членом МКС).

Через це для притягнення керівництва РФ до відповідальності за агресію 2022 року Україна, очевидно, продовжить працювати над створенням спецтрибуналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів