Поділитись:

Пояснили, чому волинську картоплю не експортують

Вівторок, 02 травня 2017, 08:17

На Волині 99 % картоплі вирощується на дрібноземельних ділянках "одноосібників".

Обсяги виробництва картоплі від початку 1990-х років і до сьогодні фактично не змінилась. Про це сказав "Конкуренту" начальник відділу земельних відносин та розвитку землеробства департаменту АПР Волинської ОДА Олександр Книш.

Як пояснив Олександр Книш, 99 % картоплі вирощують власники особистих селянських господарств. З одного боку – це позитивно, що картопля лишилась в таких же об'ємах, не втратилась, на відміну від льону та інших культур, які фактично зникли з наших волинських полів, але є певні негативні моменти.

По-перше, це стосується насінництва. Адже зараз те насінництво у картоплярстві значно поступається насінництву, яке є у великотоварних господарствах, це в основному зернові та технічні культури.

"Щоб справа картоплярства була прибуткова, потрібно, щоб собівартість була нижчою, а для цього повинні бути оптимізовані затрати, а це досягається шляхом дотримання технологій. Зараз є всі, зокрема йі технічні засоби, в області фактично проведено технічне переоснащення, і є достатньо потужностей, щоб забезпечити необхідний обробіток ґрунту. Тобто потрібні навички, вміння та бажання для того, щоб отримувати гарні врожаї картоплі і, як наслідок, прибуток", – переконаний Олександр Книш.

Втім він додає, що великотоварні господарства не займаються картоплею, бо це трудомістка культура в плані робочої сили. Незважаючи на те, що процеси механізовані,вони важче автоматизуються, ніж, наприклад, для ріпаку чи зернових.

"У Волинській області, якщо брати в середньому, посівні площі коливаються в межах 70 тисяч гектарів. У 1990 році, наприклад, було десь 74 тисяч гектарів, зараз – 72. Валовий збір також коливається близько 1 млн тонн. Тобто урожайність картоплі лишилась такою самою, коли врожайність зернових фактично подвоїлась – це наслідок того, що потужні господарства на серйозному рівні займаються зерновими", – зазначив Олександр Книш.

Що ж до ціноутворення, то в картоплярстві воно залежить від попиту і пропозиції на внутрішньому ринку, коли зернові культури ідуть в полі світових цін. Тобто якщо світова ціна йде вверх, то ростуть ціни на зернові – це пов'язано з експортною орієнтованістю. А картопля не йде на експорт. Як пояснив Олександр Книш, це пов'язано з тим, що на Волині картопля вирощується великотоварними господарствами в межах лише 1 %, і неможливо сформувати на експорт великих та однотипних партій картоплі.

"Волинь не експортує, бо ми не можемо сформувати однотипних, крупних партій картоплі. Картопля в світі використовується на чіпси, на крохмал та інші цілі. От на чіпси треба лише щільні, тобто з високою об'ємною масою, сорти картоплі, а ті, що містять крохмалю менше 15 %, вже не підходять", – пояснив Олександр Книш.

З його слів, традиційним ринком збуту волинської картоплі раніше був Крим та Схід України. Втім, незважаючи на те, що багатьом супермаркетам Волині з Києва диктують умови, де брати картоплю, втім в торгових мережах можна побачити й картоплю, вирощену волинськими фермерами.

"Агробізнес – це цех під відкритим небом. Адже мало того, що на цей бізнес, як і на будь-який інший, впливають бізнесові ризики, зокрема такі як стрибки цін, ведення агробізнесу, крім цих традиційних ризиків, сильно залежить від погодних умов", – додав Олександр Книш.

Також він повідомив, що в області діє програма, в рамках якої передбачено механізм здешевлення будівництва картопле- та овочесховищ. Адже для того, щоб мати можливість формувати великі партії картоплі на експорт, картоплесховища просто необхідні.

"Хочеться, щоб картопля активно опановувала поля фермерів і щоб був експорт на картоплю. Адже це буде хорошим стимулом для розвитку картоплярства", –додав Олександр Книш.

Надрукувати
мітки:
коментарів