У Ківерцях люди не можуть доїхати до лікарні, бо маршрутка перестала курсувати (відео)

Вівторок, 20 серпня 2024, 10:32

У Ківерцях перестала їздити єдина міська маршрутка №1, якою люди добиралися до лікарні, школи та кладовища.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Пенсіонерці Марії Василівні 70 років. Нині вона на денному стаціонарі райлікарні. Жінка бідкається: нічим добиратися, ходить з паличкою, підвести нікому. Один син помер, інший – інвалід війни. Ще й міська маршрутка №1 перестала курсувати 15 серпня. Мовляв, у середу водій поставив людей перед фактом – це останній день перевезень.

«Оскільки Ківерці розділені залізницею навпіл, то я проживаю на одній стороні Ківерців, а лікарня знаходиться на іншій. Мені добиратися до лікарні нема чим, бо ходила міська маршрутка і її «зняли». Сказали, що невигідно. Водій попереджав всіх людей, що більше ходити не буде, адже місто не платить грошей перевізнику», – каже жінка.

centerМарія Василівна

Тому Марія Василівна зателефонувала меру Ківерців Олександру Ковальчуку.

«Він мені відповів ствердно, що маршрутка ходити не буде, бо це мінус 50 000 кожного місяця з бюджету. Це я передала його слова. Як мені жити? Як добиратися до лікарні в таку далечінь? Я не маю чим і маршрутка не ходить. У вас гроші є на стадіони й на бруківку біля озера. На це гроші є, то пустіть маршрутку. Нехай вона ходить містом, хай возить людей, бо люди це заслужили», – бідкається Марія.

Жінка додає: якби йшла до лікарні пішки, на це пішло б півдня, а то і більше. Маршрутка №107 доїжджає тільки до мосту, звідти до медзакладу з паличкою Марії Василівні йти дуже важко. Не може вона без маршрутки №1 поїхати й на кладовище до сина. Аби рух автобуса №1 відновили, хочуть й інші ківерчани. Так, у Надії двоє діток: синочку – півтора рочка, а старша донечка з першого вересня повернеться до шкільного навчання.

centerНадія

Надія пояснює, що у Ківерцях не вистачає тротуарів, немає велодоріжок. Малим дітям чи людям з інвалідністю пересуватися містом важко. Мешканки кажуть: міська маршрутка то ходила, то не ходила. Тому раніше дочку-школярку Надія приводила заздалегідь, а сама їхала на роботу.

Разом із ківерчанами журналісти завітали до міськради, втім мера Олександра Ковальчука на робочому місці не виявилось, але вийшов його заступник Віктор Лисюк.

«Сьогодні має прийти підприємець, який займається цією маршруткою, і ми маємо розв'язати це питання. Вона буде їздити, але не так, як їздила, не за таким графіком. Бо буває, що за день возять, наприклад, у четвер лише 11 людей було. Це не наша маршрутка, це маршрутка підприємця. Він ухвалює рішення, чи залишати її на цьому на маршруті, чи не залишати. Домовимося з підприємцем, він скаже, який графік йому буде вигідний. Маршрутка була з самого початку неприбуткова. Міська рада буде виходити з цієї ситуації, будемо доплачувати підприємцю. Але оплату стількох маршрутів, як було ми не потягнемо, тому графік переглядатиметься», – розповідає посадовець.

З перевізником теж вдалось поспілкуватися. Пан Микола каже, що захворів, тому не знає, коли зможе прибути до міськради Ківерців та додав: від мерії залежить, чи курсуватиме маршрутка.

«Там маршрутка може бути. Тільки вона нерентабельна та де дуже «в мінус». Їздить нею небагато людей, близько 100. Міська рада, якщо вони надумають, щоб воно хоч у нуль їздило, щоб себе утримувало», – зазначив перевізник Микола Кирилюк.

Нагадаємо: у Луцьку капітально відремонтували 50-річний тролейбус Škoda 9Tr19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: