«Клімат дещо змінюється»: синоптики зафіксували в Луцьку два температурні рекорди в серпні

Понеділок, 19 серпня 2024, 19:20

17 та 18 серпня синоптики зафіксували в Луцьку черговий рекорд максимальної температури повітря. Температурні рекорди в літню пору, особливо в серпні, на Волині почастішали.

Про це в коментарі Суспільному розповіла чергова синоптикиня обласного центру з гідрометеорології Леся Пасічник.

17 серпня максимальна температура повітря в Луцьку перевищила на +0,9°С рекордне значення 2023 року. За даними спостережень метеостанції температура цього дня становила +32,9°С. 18 серпня максимальна температура повітря в Луцьку перевищила на +0,9°С рекордне значення 1985 року і сягнула +32,4°С.

Зі слів Лесі Пасічник, такі температурні показники цими вихідними зумовило тепле і сухе повітря з південних широт, зокрема з півночі Африки.

«Останніми роками спостерігаємо ефект глобального потепління. Є у нас на Волині тенденція до високих температур в серпні. Ще 20-30 років високі серпневі показники були значно рідше, ніж останні 5 років. Клімат дещо змінюється в сторону зменшення кількості опадів, і стає все сухіше і тепліше», — сказала синоптикиня.

В останній декаді серпня цього року, розповіла Леся Пасічник, температурні показники в області — на рівні 33-35 градусів тепла. З її слів, ймовірно ще один черговий рекорд у серпні можна очікувати 21 серпня.

Синоптикиня обласного центру з гідрометеорології Леся Пасічник додала: за останні 15 років середня річна температура на Волині підвищилася на 2 градуси, що підкреслює загальну тенденцію щодо зміни клімату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: