Поділитись:

Полярники підрахували скільки Україн «поміститься» в Антарктиді

Неділя, 18 серпня 2024, 06:46
Полярники підрахували скільки Україн  «поміститься» в Антарктиді

Українські полярники з дослідної станції «Академік Вернадський» підрахували, що на Антарктиді поміститься понад 23 України, а загалом в Антарктиці – понад 80.

Як зазначає Національний антарктичний науковий центр, загалом Антарктика займає близько 10% площі нашої планети, пише Українська правда.

«Тільки континент Антарктида – це понад 14 мільйонів кілометрів квадратних, а весь регіон (тобто з прилеглими островами і Південним океаном) – більш як 50 мільйонів кілометрів квадратних. Для порівняння: площа України – 603,6 тисячі кілометрів квадратних. Тобто в Антарктиду поміститься понад 23 України, а в Антарктику – більше 80!», – кажуть у НАНЦ.

Розміри Антарктики впливають на відмінності природних умов у різних її куточках.

Континент Антарктида складається з двох дуже відмінних частин: Східної та Західної. Вони розділені лінією Трансантарктичних гір і мають різний вік, геологічну будову, клімат тощо.

До Східної належить більша частина високого континентального плато. До Західної – понижена частина континенту, два найбільші шельфові льодовики та Антарктичний півострів.

«Його легко впізнати на карті, адже він виступає, як «відросток». І якщо Антарктида переважно розташована за південним полярним колом, то більша частина Антарктичного півострова – північніше цього кола. Наша станція «Академік Вернадський» розташована саме біля Антарктичного півострова – приблизно посередині його витягнутого західного узбережжя. На острові Галіндез, що входить в групу Аргентинських островів», – пояснюють науковці.

Цей район називають «морською Антарктикою» – там немає екстремально низьких температур, але є багато опадів. Вчені кажуть, що ця місцевість найсприятливіша для розвитку життя, але водночас – найчутливіша до змін навколишнього середовища.

У НАНЦ пояснюють: коли у своїх повідомленнях вони пишуть «район станції «Академік Вернадський» / Аргентинських островів/ Антарктичного півострова / наш район», то мають на увазі саме цю локацію, а не всю Антарктиду чи Антарктику.

«Бо, як ми згадали на початку, Антарктика – дууууже велика. І відповідно – дууууже різна. Десь тисячами гніздують пінгвіни, а десь немає жодного, десь постійно йде сніг і дощ, а десь – пустелі. Десь температура опускається до рекордних -90°С, а десь і взимку рідко буває -15, десь станції розташовані близько до географічного чи магнітного полюса, а десь – далеко», – наголошують полярники.

Дізнатися більше про цей холодний регіон вони закликають у першій енциклопедії про Антарктику українською мовою, яку створили вчені НАНЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів