Долар чи євро: яка валюта має більшу популярність в Україні

Субота, 17 серпня 2024, 16:24

Долар вважається панівною світовою валютою. Крім того, операції купівлі та продажу в Україні здебільшого здійснюється саме у цій валюті. Попри це, важливу роль євро також не можна заперечувати.

Про це пише 24 Канал.

Яка валюта в Україні популярніша

Фахівці «Глобус Банку» пояснили, що з початком повномасштабної війни попит на основні валюти, а це долар та євро, зріс щонайменше в 1,5 – 2 рази.

«Це було природним намаганням громадян вберегти заощадження від знецінення, конвертувавши їх у валюту. До того ж НБУ 24 лютого 2024 року ввів жорсткі валютні обмеження та зафіксував курс», – кажуть в «Глобус Банку».

Попри чималу популярність євро в Україні, долар досі залишається головною валютою. Це пояснюється ще й тим, що понад 70% всіх операцій з купівлі та продажу здійснюється з цією грошовою одиницею.

Крім того, бюджетні розрахунки в Україні прив’язані саме до курсу американської валюти.

До того ж в Україні досі зберігається «ментальна традиція» щодо сприйняття долара як надійного способу вберегти гроші від знецінення.

Яке ставлення до євро

Водночас фінансовий аналітик Андрій Шевчишин розповідає, що доля євро в Україні, попри все, також зростає.

«Зараз українці можуть виїхати з України лише через Європу, а для цього потрібно мати євро. Крім того, є зростання щодо використання євро в платежах», – зазначив він.

Експерт зауважує, що навіть НБУ почав публікувати альтернативну статистику щодо євро, яка потрібна для інтеграції з Євросоюзом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: