Двох очільників ТЦК затримали на Київщині – при обшуках знайшли понад мільйон доларів (фото)

П'ятниця, 16 серпня 2024, 14:29

На схемі з ухилення від мобілізації викрили начальників Бориспільського і Бучанського територіальних центрів комплектації, а також їхнього спільника – під час обшуків у них вилучили понад 1 мільйон доларів.

Про це у п'ятницю, 16 серпня, повідомила у телеграмі пресслужба Офісу генпрокурора

За даними слідства, керівники Бориспільського та Бучанського ТЦК організували схему ухилення військовозобов’язаних від мобілізації. Вони забезпечували виготовлення підроблених медичних документів, які в подальшому слугували підставою для визнання військовозобов’язаних непридатними до військової служби та їх виключення з військового обліку.

За матеріалами справи, вартість таких «послуг» становила 37 тис. доларів США з одного ухилянта, зазначили у Службі безпеки України.

У цю суму входила підготовка повного «пакета» документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також «супровід» ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії.

На цей час задокументовано понад 20 осіб, які у такий спосіб намагалися ухилитися від мобілізації.

До своєї протиправної діяльності підозрювані намагалися залучити службових осіб Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України для безперешкодного затвердження необхідних документів, зазначають в ОГП.

У приміщеннях ТЦК, а також за місцем проживання керівників ТЦК, їхнього спільника, ухилянтів та в автомобілях фігурантів правоохоронці провели 33 обшуки.

Було вилучено майже пів мільйона доларів США, ще понад 600 тисяч доларів США у їхнього спільника, а також військово-облікові та медичні документи військовозобов’язаних.

У пресслужбі СБУ додали, що більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця, громадянина країни Південного Кавказу

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК.

Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявили велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: