Поділитись:

Допомагав ухилянтам: на Волині голову благодійного фонду оштрафували на пів мільйона

Четвер, 15 серпня 2024, 15:06
Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Луцькому міськрайонному суді винесли вирок керівнику благодійного фонду «Разом у майбутнє ЮА» Анатолію Нестеренку та його спільниці Марині Дейнеко

Вони допомогли втекти за кордон 13 військовозобов’язаним чоловікам, які нібито мали перевозити для благодійної організації гуманітарні вантажі, пише «Сила Правди».

Згідно з матеріалами справи, Анатолій Нестеренко разом зі спільницею Мариною Дейнеко у 2023 році сприяли незаконному переправленню військовозобов’язаних через державний кордон України.

Упродовж серпня-жовтня минулого року голова зареєстрованої у Києві благодійної організації підписував та надсилав електронною поштою листи на адресу Волинської обласної військової адміністрації.

У них Анатолій Нестеренко звертався з проханням щодо бронювання військовозобов’язаних чоловіків та надання їм права перетину кордону для перевезення гуманітарної допомоги з-за кордону в Україну.

За результатами розгляду листів обласна військова адміністрація видавала накази, якими погоджувала перетин кордону чоловіками. Водночас Марина Дейнеко звіряла відповідність даних з наказів начальника Волинської ОВА. Таким чином, за даними слідства, до кінця 2023 року 13 ухилянтів під виглядом водіїв перетнули кордон і більше не повернулися в Україну. 

Десятеро з них виїхали через пункт пропуску «Устилуг» у Волинській області, ще двоє перетнули кордон у пункті пропуску «Мамалига» Чернівецької області та один з чоловіків втік через пункт пропуску «Могилів-Подільський» Вінницької області на кордоні з Молдовою. 

Схему втечі виявили правоохоронці й зрештою звинуватили керівника благодійної організації у службовому підробленні та незаконному переправленню осіб через державний кордон України. Його спільницю також звинуватили щодо незаконного переправлення чоловіків за кордон. 

Обвинувальний акт щодо них передали до Луцького міськрайонного суду на початку липня 2024 року. Разом з тим, до суду також надали укладені між прокурором, Нестеренком та Дейнеко угоди про визнання винуватості, у яких «благодійники» визнавали злочини. Вироком від 25 липня суд затвердив ці угоди та на їх підставі призначив остаточне покарання.   

Суд визнав Анатолія Нестеренка та Мирину Дейнеко винним. Обом присудили штрафи по 449,9 тисячі гривень. Анатолію Нестеренку також заборонили на рік обіймати посади керівника благодійних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів