Від хвороб шлунка, жару, отрути змій і паразитів: в нацпарку на Волині росте цілюща квітка (фото)

Четвер, 15 серпня 2024, 11:50

У Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща» росте цілющий золототисячник звичайний (Centaurium erythraea Rafn.), відомий своїми лікувальними властивостями із сивої давнини.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Золототисячник – дворічна рослина родини тирличевих (Gentianaceae), яка поширена в основному в помірному біомі. Вона використовується в побуті і як ліки, і як їжа. Це проста і непримітна рослинка, що росте серед трави на сухих луках та навколо полів. Відкриває свої рожеві п’ятипелюсткові квіти для метеликів лише в теплі і сонячні дні літа, з червня по вересень, залежно від зони.

 

Здавна люди вірили, що рослина має чарівну силу. За легендою, квітку знайшов та вперше застосував кентавр Хірон. Він був мудрим і добрим, на відміну від своїх родичів, навчав мистецтва лікування навіть бога медицини Ескулапа. В народних повір’ях все ще зберігається слабкий зв’язок цієї квітки з кентаврами: кажуть, що вершник повинен зійти з коня, коли бачить цвітіння золототисячника, і зірвати його на щастя.

Німецька ж назва квітки «трава тисячі золотих монет» завдячує своїй назві помилковому перекладу. Древні греки називали цю рослину кентаврою. Але з падінням Римської імперії про назву забули. І лише в середні віки монахи поширили чутку, що соком чудодійної рослини за сто золотих вони виліковують хворих. Звідси і пішла назва центавріум (латинською – сто – «центум» і золото – «аурум»).

Ця рослина довгий час застосовувалася і цінувалася як сусло для гіркого пива, як засіб лікування при температурі та шлункових захворюваннях, як засіб від отрути змій і від паразитів.

 

Германські племена присвячували цю квітку богу Тору, що переміг змія. Оскільки вони приписували майже всі хвороби хробакам, які роз’їдали органи та ослабляли волю до життя у заражених людей, то й використовували золототисячник для лікування від паразитів та укусів змій. Кульпепер, англійський фармацевт, ботанік і лікар, який жив у 17 ст., також характеризує його як антипаразитарний засіб.

А ще існує вірування, що людина, яка здобуде золототисячник у день Івана Купала в обідній час, буде мати грошей в достатку. Золототисячник приносить удачу підприємцям та шукачам скарбів, тому його носять як талісман від бідності.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: