Чи насправді суп є таким корисним, як казали нам у дитинстві

Четвер, 15 серпня 2024, 03:21

Супи не варто робити обов'язковою стравою раціону.

У цьому переконує генетик Олександр Коляда.

Він розповів, чи дійсно суп такий корисний, як нам про це часто говорили в дитинстві, пише Gazeta.ua.

Якщо порівнювати суп із салатом, то можна зазначити, що салат корисніший для нашого здоров'я. Салати, особливо ті, що складаються з різноманітних овочів, забезпечують велику кількість клітковини, вітамінів і мінералів за низького вмісту калорій і жирів.

Миска салату справді може бути кориснішою за звичайний суп. По-перше, салат потребує жування, що має позитивний ефект на процеси травлення. Жування сприяє виробленню слини, яка допомагає в розщепленні їжі та полегшує засвоєння поживних речовин.

Своєю чергою суп - це вже зварені ті самі овочі. З одного боку, вони втратили частину своїх вітамінів через термічне оброблення, з іншого боку, вони трохи гомогенізовані - перетерті в певну кашу.

Отже, нам не вистачає в цьому разі саме жування, адже це один з найкорисніших процесів для організму та фізіології. Цим процесом доволі часто нехтуємо, бо ж їмо на ходу чи перед телевізором, телефоном, забуваючи прожувати їжу близько 10-20, а краще 30 разів. Як результат, ми можемо отримати надлишкову кількість калорій, адже не звертаємо уваги на те, що з'їли достатньо багато.

«Суп може бути корисним, але його користь залежить від інгредієнтів, які використовуються. Наприклад, супи на основі овочів і нежирних бульйонів можуть бути хорошим джерелом вітамінів та мінералів, водночас жирні супи або ті, що містять багато солі чи сиру, можуть не мати такої користі. Важливо враховувати склад супу та його внесок до загального раціону», – зауважив Коляда.

З іншого боку, вживання супів може мати такі позитивні ефекти, як-от підтримка гідратації, легкість у засвоєнні та можливість включення різноманітних поживних інгредієнтів, наголосив генетик.

Тому не варто сліпо вірити, що гарячий суп є необхідною щоденною частиною раціону для здоров'я. Варто зосередитися на збалансованому харчуванні, включно з різноманітними здоровими продуктами, щоб забезпечити організму всі необхідні нутрієнти.

Курячі бульйони вважаються одними з основних перших страв. Дехто вважає, що вони допомагають вилікувати симптоми застуди. Наприклад, у Великій Британії вважають їх справжніми ліками від грипу. А в США курячий суп почав використовуватися для лікування симптомів застуди ще в XII столітті.

Такий суп живильний, тонізуючий, легко засвоюється, має приємну для організму консистенцію, яка не перевантажує його. Тому пити бульйони та супи як при застуді, так і після різних операцій потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: