Поділитись:

Одеський олігарх Кауфман придбав «Волиньтабак»: інвестиція у бізнес чи тіньові схеми?

Середа, 14 серпня 2024, 19:30
Одеський олігарх Кауфман придбав «Волиньтабак»: інвестиція у бізнес чи тіньові схеми?

Пару тижнів тому, в ЗМІ з’явилась новина, що тютюновий олігарх, відомий одеський бізнесмен Борис Кауфман (власник компанії-монополіста з дистрибуції тютюнової продукції Tedis Ukraine) придбав собі ще одного дистриб’ютора сигарет «Волиньтабак». Навіть була озвучена сума угоди – 8 млн.$.

Про це пише журналіст Євген Плінський у своєму телеграм-каналі. 

Одеський олігарх Кауфман придбав «Волиньтабак»: інвестиція у бізнес чи тіньові схеми? 

«Інфа цікава, враховуючи що Борис Рафаїлович знаходиться під кількома кримінальними справами. НАБУ наздоганяє його на тему Одеського аеропорту, а БЕБ ганяє ТЕДІС за легалізацію 1.3 млрд. грн. Окрім цього, така купівля повертає Кауфману тютюнову монополію, адже його DL SOLUTION (в минулому «ТЕДІС», а в далекому минулому «Мегаполіс») контролює 45% ринку, а придбання «Волиньтабак» дає + 10%.», – йдеться в повідолменні. 

Але розберемо хто там і що насправді придбав та для чого, адже це як раз і цікаво в контексті фінансових махінацій.

Згідно реєстрів, з 25.07, власниками «Волиньтабак» стають:

  • ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "МАДРИД" 54,55%
  • ТОВ "ЛІАРД ФІНАНС" 9,09%
  • ТОВ "КОЛОПРИМ" 9,09%

Одеський олігарх Кауфман придбав «Волиньтабак»: інвестиція у бізнес чи тіньові схеми? 

Перше питання, яке постає – навіщо фінансовим компаніям «ФК «Мадрид» та «Ліард Фінанс», які надають кредити бізнесу та займаються факторингом (викуп проблемних боргів), купувати бізнес, який займається перепродажем сигарет?

«Логічного пояснення цьому немає. Але це якщо розглядати білий бік бізнесу. Якщо враховувати що готівковий перепродаж сигарет – це один з інструментів збору кешу для конвертаційних центрів – то мета заходу фінкомпаній в тютюнову дистриб’юцію логічна», – міркує журналіст.

Далі він пояснює: якщо коротко, то тютюнові фабрики продають сигарети дистриб’юторам лише офіційно, в білу.

Далі вже ці «оптовики» розділяють товар та документи, продаючи сигарети за готівку, збираючи з ринку необлікований кеш, а документи продають на фірми які накопичують віртуальні партії товару, а потім ліквідуються.

Кеш далі продається за ціною + 2% на ринок «обналу» та в «конвертаційні центри».

Тут як раз і працюють наші «дропи» в частині продажу сигарет через ТГ канали.

Ринок таких готівкових операцій вимірюється десятками мільйонів$.

Чи можливо що «Волиньтабак», з часткою ринку у 10% придбали саме для таких схем?

Враховуючи реального бенефіціара фінок – цілком.

Офіційні реєстри «ФК «Мадрид» та «Ліард Фінанс» ведуть нас в Кривий Ріг, до людей, чиї імена нічого не скажуть.

Одеський олігарх Кауфман придбав «Волиньтабак»: інвестиція у бізнес чи тіньові схеми? 

Але на фінансовому ринку джерел стверджують, що реальним власником компаній є Ігор Стаковиченко.

Людина не дуже публічна, проте дуже відома в вузьких фінансових колах як один з ТОП конвертаторів країни на псевдо «Стакан» який в своїй діяльності використовує, в тому числі і зазначені фінансові компанії. З початком війни, до речі, він перебрався в затишне Монако.

 Одеський олігарх Кауфман придбав «Волиньтабак»: інвестиція у бізнес чи тіньові схеми? 

Джерела також кажуть, що саме в консорціумі з Кауфманом, Стаковиченко і придбав «Волиньтабак» для заведення під неї тієї самої тіньової, (готівкової) дистриб’юції сигарет.

Біла частина продажів має залишиться під DL SOLUTION Кауфмана, а схемна піти під «Волиньтабак».

«А тепер повернімось до оголошеної суми угоди – 8 млн$. Я не знаю де журналісти взяли цю цифру, але те, що компанія яка контролює 10% збуту сигарет не може коштувати 5 копійок – факт. Але чи були у фінкомпаній такі гроші? Офіційні доходи показують що не було», – каже  Євген Плінський.

Згідно з фінансовими звітами у 2023 році чистий прибуток «ФК «Мадрид» склав 382 тисячі гривень, а «Ліард Фінанс» - 234 тисячі. У 2022 ще гірше. 63 та 40 тисяч відповідно. Майже збитковий бізнес. Принаймні офіційно. А це вже питання до податкової та НБУ.

«Як вони контролюють діяльність фінкомпаній, які офіційно ледь заробляють, а фактично купують активи за мільйони доларів для масштабування конвертаційного бізнесу бенефіціарів. Це як працює? Виглядає як «офігєнна» інвестиція в тіньову економіку в той самий час, коли українцям будуть вводити обмеження карткових переказів. Мені здається, що озвучені речі відкривають велике поле для дослідження та реакції НБУ, НАБУ та інших правоохоронців. Влада має показувати що боротьба з тіньовою економікою торкнеться не лише кожного рядового українці, а й зовсім не рядових «бізнесменів». Навіть в Монако», – підсумував він.

Нагадаємо, в Україні значно зміняться ціни на цигарки. В першому читанні ухвалили законопроєкт №11090, який призведе до значного підвищення цін на цигарки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів