З волинської державної шахти вимагали хабар, аби вона врятувала цінне обладнання: подробиці

Понеділок, 12 серпня 2024, 17:46

З Волинської державної шахти вимагали хабар в пів мільйона доларів, аби вона змогла врятувати обладнання, яке знаходиться за кілька кілометрів від лінії фронту на Донеччині.

Про це на своїй сторінці пише журналіст і засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов.

Нагадаємо: Служба безпеки України та НАБУ за сприяння Міністра енергетики України викрили масштабну корупційну схему, яку організував його заступник. У результаті комплексних заходів заступника глави Міненерго затримали у Києві на хабарі у пів мільйона доларів. За даними джерел «Української правди», йдеться про Олександра Хейла.

«Заступник міністра енергетики вимагав хабар півмільйона доларів з Волинської державної шахти за те, що (увага!) вона отримає обладнання з державної шахти під Покровськом, що за кілька кілометрів від лінії фронту на Донеччині. Тобто вимагав від волинських шахтарів хабар за те, що вони фактично врятують державне обладнання від знищення чи окупації, бо рашисти зараз пруть саме під Покровськом так, що їм і Курську область віддати не жалко», – пише Юрій Ніколов.

Фото з затримання
Автор фото:Служба безпеки України

Затриманого прямо на хабарі Олександра Хейла («так, це прізвище», – акцентує Ніколов.) журналіст називає стовідсотковою креатурою міністра енергетики Германа Галущенка і «смотрящего» за ним радника Ігоря Миронюка. До вторгнення, пояснює засновник проєкту «Наші гроші», він крутився на керівних посадах в різних енергокомпаніях – і приватних, і державних. У 2022 році, додає Юрій Ніколов, Галущенко покликав його очолити ДП «Укрвугілля» (це підприємство забирає вугілля з державних шахт), а минулої осені піднявся до «вугільного» заступника міністра, і вже з цієї посади збирав «бабулєси» за те, чому насправді мав допомагати – рятувати державне майно від окупантів.

Схема, яку викрили правоохоронці
Автор фото:Служба безпеки України

На думку журналіста, ця історія настільки нефотогенічна для мінстра енергетики, що його «піар-аси» вигадали історію про те, що затримання заступника відбулось за його підтримки.

«Насправді про його «підтримку» в НАБУ і САП нічого не знають, про неї говорить тільки татарівське СБУ. Щобільше, за даними моїх джерел, затримання Хейла відбулось в суботу. І як мені підказав колега, саме в суботу в Міненерго і дізнались про цей факт. Тобто вся підтримка міністра звелась до того, щоб у свинячий голос у понеділок поставити питання про звільнення Хейла. Коли він вже другий день як був затриманий в ресторані під час отримання хабаря», – резюмує Юрій Ніколов.

Нагадаємо: Івано-Франківська обласна прокуратура повідомила про підозру колишньому начальнику Державної екологічної інспекції Карпатського округу за незаконне збагачення (ч. 1 ст. 368-5 КК України). Сума необґрунтованих активів сягає понад 19 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: