Піщані береги і кришталева вода: на Волині є озеро, де можна і покупатися, і зловити щуку (фото)

Неділя, 11 серпня 2024, 14:50

У Ковельському районі, на північ від села Поворськ, розташоване популярне серед туристів озеро Поворське. Тут можна і покупатися, і порибалити.

Світлинами озера з кришталево чистою водою серед соснового лісу поділився Андрій Глива у фейсбук-спільноті «Озера Волині».

Озеро Поворське, або Повурське належить до гідрологічного заказника «Озеро Поворське».

Озеро – карстового походження, його площа становить 13,8 га, глибина – до 20 м. Береги озера піщані, торф’янисті лише з північно-західного боку, де до нього прилягають болота.

У водах озера ростуть угруповання латаття білого та глечиків жовтих, які занесені до Зеленої книги України. Біля води ростуть очерет звичайний, куга озерна, прибережна смуга вкрита чорновільховими та сосновими насадженнями, де мешкають земноводні (налічується до десяти видів), плазуни, птахи, ссавці.

Щодо рибного розмаїття, то тут водиться щука звичайна, лящ звичайний, сазан, окунь, рак вузькопалий.

Озеро Поворське дуже популярне серед туристів, які шукають затишний відпочинок, та поціновувачів любительського рибальства.

Нагадаємо: у заплаві Стиру живе гігантська сомиха Іванка. Скільки років Іванці – достеменно ніхто не знає. Припускають, що від 14 до 114 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: