Українські науковці зафіксували унікальне атмосферне явище (відео)

Неділя, 11 серпня 2024, 00:27

Українські полярники зафіксували над «Вернадським» унікальне атмосферне явище – перламутрові хмари.

Про це розповіли на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

«Знаєте, що то за кольорові «латки» на небі? Це досить рідкісне явище – перламутрові хмари. В Антарктиці їх можна спостерігати буквально кілька разів за рік експедиції, переважно саме взимку (ви ж пам'ятаєте, що в Південній півкулі зараз зима☃️)», – йдеться у дописі..

Також, науковці розповіли як може утворитись така краса:

Більшість хмар☁️ живуть у нижньому шарі атмосфери – «вологій» тропосфері. А от перламутрові формуються в наступному шарі – «сухій» стратосфері.

Вологу туди заносить сильний потік повітря: зазвичай він натикається на високий гірський хребет, “йде” вгору, огинає його та “падає” вниз. Верхівка хвилі проходить через нижню частину стратосфери, розташовану на висоті 15-30 км. Також це може бути пов'язано з сильними тропосферними циклонами.

Коли потік потрапляє у стратосферу, там мають бути аномально низькі температури (близько -85°С), щоб волога перетворилася на кристалики льоду🧊

Весь цей процес повинен підсвічуватися сонцем, що на кілька градусів нижче горизонту, тобто сходить або сідає.

Тоді світло відбивається від кристаликів в хмарах так, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і «фарбує» хмари в різні кольори. Коли ж сонце підіймається вище, то на тлі розсіяного світла їх майже не видно, адже вони дуже тонкі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: