«Бізнес в одні руки», – депутат Валентин Хаймик про схеми луцької влади (відео)

Субота, 10 серпня 2024, 09:38

Депутат від фракції Громадянський рух «Свідомі» Валентин Хаймик розповів про незаконні схеми розподілення землі луцькою владою.

Цією інформацією можновладець поділився у телепрограмі «Теревені про Луцьк» на «Конкурент TV».

У 2020 році влада почала створювати «Генеральний план Луцької громади» – документ, у якому зазначені майбутні розміщення житлових будинків, громадські забудови та інші зміни у перспективній межі міста.

Після того, як створили цей план, влада зробила громадські обговорення, аби люди, представники бізнесів могли подати свої пропозиції. Проте невдовзі навколо цього документа розгорівся скандал.

«Журналістське розслідування почала проводити Наталка Поліщук. Як зʼясувалося, на Ковельській, 40 почали щось будувати, проте пропозицій від бізнесів або громадськості, які були б зазначені у генплані немає. Я собі підозрюю, що є якісь махінації з цією землею», – розповідає депутат.

 

Пізніше стало зрозуміло, що у тому документі, який показували людям, була відсутня частина забудов, а на голосування депутатам винесли абсолютно інший генплан з «певними змінами».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час сесії Луцькради депутат заніс котлету меру, аби проголосували за його питання (відео)

Вигідно це, в першу чергу, тим, хто наразі будує на тих землях нові житлові будинки.

«Як на мене, зараз всі рішення приймає не мер, а Ігор Палиця. На практиці, це виглядає смішно. У багатьох нібито простих питаннях виникають складнощі. Земельна комісія приймає одне рішення, а сесійна зала — інше», — каже Валентин Хаймик.

 

Проблема полягає ще й у тому, що наразі триває воєнний час. Тому перевірки навіть органу місцевого роботконтролю є забороненими. Фактично, не можна прийти на ділянку і провести огляд документів, який передбачений законодавством. Проте, якщо «прості люди» почнуть щось незаконно робити, то швидко знайдуться люди, які «приберуть» це.

«Документи простим людям не видають, лише одним і тим самим бізнесменам. Так званий, бізнес для своїх. Навіть мій знайомий адвокат каже, що подаючи документи на будівництво того чи іншого обʼєкту, не дає жодних гарантій, бо перш ніж це затвердить влада треба отримати «підтвердження якихось інших кіл»», — зазначає можновладець.

 

Ситуація на підтвердження цих слів трапилася нещодавно. Лучани хотіли побудувати кавʼярню у парку. Їм відмовили, бо «тут не можна ставити». Проте за кілька місяців на тому ж місці зʼявляється кафе, власник якого є тренером міського голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: