Поділитись:

Продавав військовим «гуманітарні» авто: на Волині судили псевдоволонтера

П'ятниця, 09 серпня 2024, 13:39
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

На Волині судили псевдоволонтера, який завозив з-за кордону автомобілі нібито для благодійної організації, а потім продавав їх військовим.

Про це пише «Сила правди» з посиланням на вирок Маневицького районного суду Волинської області від 24 липня 2024 року.

Житель села Діброва Любешівського району Василь Самофал привіз з Литви чотири автівки, які, за його словами, купував за свої гроші. Опісля звернувся до благодійного фонду «Довкілля Волині», аби там оформили акти прийому-передачі гуманітарної допомоги. Представників фонду він запевнив, що всі транспортні засоби передасть безоплатно на потреби Збройних сил України. Проте цього не трапилося: після отримання актів на руки, чоловік розмістив оголошення про продаж автомобілів на сайтах AUTO.RIA та OLX.

Перше авто – Hyundai Tucson 2007 року випуску – він продав 16 березня 2023 року військовослужбовцю Державної прикордонної служби України за 4900 доларів США, що на той момент становило 179,1 тисячі гривень.

1 квітня того ж року чоловік продав другу автівку – Кia Sportage 2007 року випуску. Її за 171 тисячу гривень придбала дружина військовослужбовця однієї з бригад сил територіальної оборони ЗСУ.

В середині травня була оформлена третя оборудка: одному із військовослужбовців ЗСУ Василь Самофал продав Volkswagen Transporter 1997 року випуску за 117 тисяч гривень.

Останній четвертий автомобіль – Оpel Frontera 2002 року випуску – псевдоволонтер продав 5 червня 2023 року. За нього військовослужбовець заплатив 144,4 тисячі гривень.

Усі продажі здійснювалися у Камені-Каширському.

Загалом Василь Самофал продав чотири автівки на понад 611 тисяч гривень. Зважаючи на те, що він їх купував за свої гроші і перепродував, чоловік заробив на «благодійності» 600 доларів США, що в еквіваленті на той час становило майже 22 тисячі гривень.

Правоохоронці відкрили кримінальну справу, яку спрямували на розгляд до суду на початку 2024 року. Чоловіка звинувативши у незаконному використанні гуманітарної допомоги під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України).

Під час підготовчого судового засідання голова благодійної організації «Довкілля Волині» Валентин Бродовський надіслав суду заяву з проханням визнати його організацію потерпілою в даному кримінальному провадженні. Мовляв, обвинувачений продав за цей час ще автівки: Volvo, Volkswagen Touareg, BMW, Ford Transit та КІА Sportage, чим заподіяв фонду матеріальну шкоду. На це прокурор повідомив, що зазначені в заяві автомобілі не мають відношення до вказаного кримінального провадження, а керівник благодійного фонду «Довкілля Волині» є фігурантом іншої справи з майже аналогічною кваліфікацією. Відтак, суд цю заяву благодійного фонду відхилив.

Сам обвинувачений Василь Самофал вже під час судового процесу уклав з прокурором угоду про визнання винуватості та повністю визнав злочин. Тож Маневицький районний суд 24 липня затвердив угоду і призначив чоловіку покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Щоправда, замінив це покарання на випробувальний термін строком в один рік і шість місяців.

До коштів, які псевдоволонтер заробив на продажі гуманітарної допомоги, застосують спеціальну конфіскацію – майже 22 тисячі гривень заберуть в дохід держави. Арештовані під час досудового слідства чотири автомобілі суд вирішив залишити військовослужбовцям ЗСУ, які їх придбали. З вироку суду відомо, що автомобілі відбули в зону ведення бойових дій і дійсно використовуються захисниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів