На березі Стиру у Луцьку оселились поважна черепаха та сімейство бобрів (фото)

Четвер, 08 серпня 2024, 14:20

Берег річки Стир облюбували стара черепаха та сімейство бобрів.

Про це у коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповів завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища Володимир Радзій.

«У нас є два види, які внесені в перелік резолюції 4.6 Бернської конвенції. Це вид бобер європейський та черепаха болотяна європейська. Вони є у цій резолюцію, але їм присвоєний індекс LS, тобто вони знаходяться під найменшою загрозою, бо їхній вид досить поширений. Якщо за розмірами судити, то це досить старша черепаха. Окрім того, враховуючи кількість погризів на цій території, бобрових ходів то там очевидно живе сім'я бобрів», – каже фахівець.

Володимир Радзій
Автор фото:Луцька міська рада

Мешкають вони біля мосту на вулиці Шевченка. Екологи у червні ходи цією територією та бачили свіжі сліди бобрів, проте їхньої хатинки не знайшли.

«Ми в червні кілька разів туди виходили, то були свіжі сліди. Дамби у класичному її розумінні, яку ви собі можете уявити, там ми не виявили. Там дуже високі вербові зарослі, зімкнута крона. І там нижче по течії, де немає чагарників, то була й та черепаха», – пояснив Радзій.

centerЧерепаха болотяна європейська. Фото ілюстративне

centerБобер європейський. Фото ілюстративне

Нагадаємо: у заплаві Стиру живе гігантська сомиха Іванка. Скільки років Іванці – достеменно ніхто не знає. Припускають, що від 14 до 114 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: