ЗСУ зайшли в російську Суджу: що відомо

Середа, 07 серпня 2024, 17:00

У вівторок, 6 серпня, російські пропагандисти почали говорити про нібито рейд українських сил до Курської області РФ. Станом на середу, 7 серпня, «військкори» почали нити про «блискавичне» просування противника, заявивши, що головний напрямок - Суджа. 

Російські телеграм-канали повідомляють, що Збройні сили України взяли під свій контроль газовимірювальної станції «Суджа» в Курській області РФ.

Генштаб ЗСУ цю інформацію наразі не підтверджує та не спростовує.

Суджа: що це і де це

 Місто Суджа, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю, і за 45 кілометрів – від самих Сум.

 

«Військкор»  Борис Рожин повідомив, що газовимірювальна станція «Суджа», через яку здійснюється транзит газу до Європи, вже під контролем ЗСУ.

«Командування вирішило здати Суджу ЗСУ. Українці вже пройшли половину шляху до Курської АЕС», - йдеться у його дописі. 

Тим часом інший пропагандист Юрій Подоляка інформує, що Суджа перебуває в оперативному оточенні противника. Він у паніці заявляє, що панівні висоти під українським контролем.

Заяви української сторони

Українські офіційні особи наразі не підтвердили участь своїх військ у цих подіях, але український Центр протидії дезінформації заявив, що російська сторона не контролює ситуацію на кордоні​

Яка може бути мета операції у Курській області

Видання ВВС Україна, посилаючись на провоєнних блогерів та військових експертів, припускає, що  цього разу справа не обмежиться швидкоплинним рейдом на російську територію.

Вони вважають, що цей прорив - це лише початкова стадія операції, мета якої - відтягнення російських військ з інших гарячих ділянок фронту (передусім у Харківській та Донецькій областях). Або відвернути увагу від великої операції, що планується на іншій ділянці фронту.

Місцеві жителі власними силами евакуюються із населених пунктів, де тривають бойові дії. На прохання допомогти виїхати місцева влада розводить руками, що через активні бої не може організувати заходи із евакуації населення.

Т.в.о. глави Курської області Олексій Смирнов повідомив, що із регіону протягом останньої доби виїхали кілька тисяч осіб.

Крім того, за словами місцевих, у місті Суджа немає зв'язку, а також води, електрики і газу. 

Таким чином, ситуація залишається напруженою, з постійними повідомленнями про бойові дії та обстріли у прикордонних районах між Україною та Росією.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: