Поділитись:

Не до FLiRTу: новий штам ковіду передається швидше, ніж попередні

Середа, 07 серпня 2024, 13:03
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Новий штам коронавірусної інфекції FLiRT, три випадки якого були зафіксовані в Україні минулого тижня, передається від людини до людини ще швидше, ніж попередні штами. Утім, вакцинація залишається ефективним засобом профілактики.

Про це сказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, – передає Укрінформ.

«На минулому тижні було зареєстровано три випадки нового субваріанту FLiRT, який до цього на території України не зустрічався: два випадки в Києві і один випадок в Івано-Франківській області. Це є один з субваріантів, який попередньо характеризується тим, що він ще швидше передається від людини до людини і ще більшою мірою уходить від імунної відповіді, але загальні симптоми залишаються такі самі: підвищення температури тіла, переважно в перші дні захворювання, кашель, можуть виникати головний біль, біль в мʼязах. І ці симптоми є загальними для будь-якого штаму. Це означає, що людина, яка не отримала бустерної дози вакцини, має більший ризик захворіти...», – сказав Кузін.

Як зазначив головний держсанлікар, коронавірус постійно мутує, так само як і віруси грипу. Перші повідомлення про появу нового субваріанту, який отримав назву FLiRT, почали зʼявлятися ще у березні цього року, а влітку багато країн почали повідомляти про зростання захворюваності на ковід, зокрема США заявили про зростання захворюваності на 25%.

Наразі, як зазначив Кузін, попри те, що ВООЗ офіційно ще не надала оцінок щодо зростання захворюваності на ковід та новий штам FLiRT, є повідомлення від цієї організації, що поточна вакцина, яка використовується для профілактичних щеплень як у світі, так і в Україні, є ефективною.

За словами Кузіна, вакцина проти ковіду є в Україні в кількості пів мільйона доз, і вона доступна. Також, як додав він, ВООЗ оновила рекомендації щодо вакцинації, і Україна так само оновила свої національні рекомендації.

«Зараз дещо спрощений механізм отримання вакцини. Людина, яка має супутні неінфекційні захворювання, такі як цукровий діабет, надмірну вагу або серцево-судинні захворювання, або онкологічні захворювання, повинна отримати однократне щеплення. Це базовий курс вакцинації, і потім такій людині рекомендується щорічний один бустер. Для медпрацівників, працівників сфери обслуговування така сама рекомендація, враховуючи їхній професійний ризик і достатню кількість контактів», – розповів Кузін.

Так само, за його словами, для людей, які не мають супутніх неінфекційних захворювань, достатньо однократної вакцинації як базового курсу.

«По суті, ми відійшли від цієї двократної вакцинації і певної кількості бустерів кожні пів року для деяких груп, тому зараз такі рекомендації спрощені. Тому, якщо людина не має супутніх неінфекційних захворювань, вона може щепитися однократно, і цього буде достатньо. Якщо є – тоді радимо робити щеплення щорічно», – сказав Кузін.

Він додав, що новий штам ковіду діагностується так само швидкими тестами і лабораторними методами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів