На Волині батьки полеглого воїна будують капличку УПЦ МП

Середа, 07 серпня 2024, 09:10

У селі Чорніїв Турійської громади неподалік храму ПЦУ будують каплицю УПЦ так званого московського патріархату. Віряни ПЦУ, яких у селі переважна більшість, вважають це неприпустимим, до того ж у час війни з росією.

Та насправді ситуація непроста: каплицю в пам’ять про полеглого сина-Героя будують його батьки. Будуть у ній молитися, оскільки у храмі ПЦУ не можуть, – йдеться у сюжеті 12 каналу. 

Чорніївська громада офіційно приєдналася до ПЦУ 14 квітня 2022 року без жодних проблем. Але священник із ними не перейшов. Навіть перше освячення паски прихильники московського патріархату проводили ще на подвір’ї церкви. Проте коли віряни мп і далі хотіли служити в сільському храмі, релігійна громада ПЦУ виступила проти.

Потім прихильники мп зробили собі хатній храм у батьківському будинку і там постійно були служби. Віряни ПЦУ богослужіння опонентів у звичайній хаті сприймали спокійно. Аж тут на третьому році великої війни в селі почали будувати свою церкву. Вже і фундамент у формі хреста заклали, стіни звели і навіть розп’яття Ісуса поставили на подвір’я.

Коробку церкви звели буквально за тиждень. На освячення фундаменту з’їхалися не тільки прихильники МП з інших сіл, прибув ще й митрополит УПЦ із Володимира.

Достеменно місцеві не знають, кому належить ділянка, де будують церкву, і чи законно це все відбувається. Тому написали звернення до голови громади. На відповідь чекають. Намагалися дізнатися правду в самого священника УПЦ МП, але, нарікають, почули погрози, зокрема ТЦК іа полігоном. Погрожував священник і за те, кажуть мешканці, що знімали на відео освячення фундаменту майбутньої церкви.

Священник УПЦ мп Віталій Чабан слова людей про погрози заперечує:

«Не може такого бути, що я погрожував ТЦК, полігоном. Там не будується церква, хочу зауважити. Там батьки будують капличку в честь загиблого воїна і сина».

Капличку в селі справді будують батьки загиблого Героя Тараса Троця. Мама Світлана Троць пояснила: у чорніївському храмі, який зараз належить ПЦУ, її син був змалку, однак він залишився парафіянином УПЦ МП. І коли сільську церкву для богослужінь цього патріархату закрили, заспокоював матір, що збудують для молитов свою капличку:

«Я закінчу те, що моя дитина хотіла. Він не за Москву пішов, а за Україну. Він пішов за нас усіх». 

На запитання, за які кошти будують каплицю, пані Світлана відповідає: за Божої підтримки.

Зі слів голови Турійської громади Олексія Безсмертного, це приватна садиба:

«Людина на своїй приватній садибі почала якесь будівництво. Ми як селищна рада жодних дозвільних документів не даємо. Це не стосується селищної ради. Тому чи є в них документи, я вам не скажу»

Зі слів юристка Богдана Огородник, місцева рада може змінювати цільове призначення земельної ділянки, якщо отримує звернення. Але без відома сільради храм у селі будувати не мають права.

У майбутній каплиці Світлана Троць планує молитися і за полеглого сина, і за двох зятів, які воюють на передовій. Вона здивована, що односельці не прийшли поговорити до неї особисто. У неї як у мами полеглого воїна – своя правда: Москва тут ні до чого, в її селі політика окремо і церква окремо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: