Поділитись:

Історія жінки, яка відчуває слова на смак

Четвер, 08 серпня 2024, 00:26
Історія жінки, яка відчуває слова на смак

Жінка розповіла про свій неврологічний стан, який змушує її асоціювати слова зі смаками, пише ТСН.

Її смакові рецептори стимулюються, коли вона бачить чи вимовляє певні слова.

У 30-річної Сари Ганн синестезія, неврологічний стан, за якого її смакові рецептори стимулюються, коли вона бачить чи вимовляє певні слова. Як не дивно, її стан означає, що вона асоціює ім'я свого хлопця, 27-річного Джейкоба Клейтона, з папером, і Сара може відчувати смак шоколаду, коли чує або бачить слово «синій»,і печива, змоченого в молоці, якщо вона каже «бетон».

Серед інших слів, які змушують її смакові рецептори активізуватися, є «вчитель», що нагадує їй «Skittles», та «думати», яке на смак як шоколадне молоко.

Мама двох дітей не асоціює смак із кожним окремим словом, але відчуває смак багатьох поширених слів, а її власне ім'я не має смаку. Сара, вчителька початкової школи з Форт-Сміта, Арканзас, США, сказала:

«Я завжди відчувала смак слів, але коли я розповіла про це подрузі в середній школі, вона не зрозуміла. Мені не завжди подобаються слова — слово «годинник» на смак як молоко, а я не любитель молока, тож це неприємно. Раніше я почувалася дуже дивно, тому що більше ні в кого не було синестезії, але тепер я знаходжу це досить кумедним. Це безперечно те, про що можна поговорити з людьми — вони завжди хочуть знати, яке їхнє ім'я на смак».

Сара сказала, що вона відчуває смак слів сильніше, коли вимовляє їх сама, ніж коли хтось інший каже їй їх. І вона відчуває смак найлегше, коли бачить, що вони написані, а не лише вимовляються.

Ні її власне ім'я, ні імена її дітей, шестирічної Сейлор та чотирирічного Скіпа, не мають смаку, але прізвище її партнера, Клейтон, має.

«Слово «глина» на смак як глина, але коли це «Клейтон», воно на смак як папір», – каже жінка.

Слова, які вона «куштує», завжди матимуть один і той самий смак кожного разу, і вона каже, що це найчастіше відбувається з іменниками.

«Я часто відчуваю його з іменами. Моє улюблене – Брендон – воно смакує як шоколадний батончик», –розповідає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів