Ще приймають на бюджет: у Луцьких вишах триває прийом документів

Вівторок, 06 серпня 2024, 18:40

Волинські вищі навчальні заклади прийматимуть оригінали документів на бюджетну форму навчання до 8 серпня.

Інформація про це вже з'явилася в електронних кабінетах абітурієнтів. Суспільне поспілкувалося зі вступниками та представниками приймальних комісій при університетах в Луцьку.

Для вступу на бюджет вирішила подати оригінали документів Анастасія Чекеренда, яка приїхала до Луцька з Рівненщини разом із мамою. Зі слів дівчини, заяви, окрім Луцького національного технічного університету, надіслала ще у два виші.

«В мене три з п’яти пріоритетів це було ЛНТУ, Івана Франка львівський і ВНУ імені Лесі Українки». «Матеріалознавство, індустріальний інжиніринг і менеджмент. Щось дуже цікаве. Школу закінчила відмінно, НМТ здала середньо, достатньо», — сказала майбутня студентка.

 

17-річний Юхим Дерлюк із Камінь-Каширщини планує здобувати фах енергетика, однак паралельно здобуватиме ще один.

«Вступаю на стаціонар в православну семінарію, а сюди йду на заочне на "електроенергетика». Одне подобається, а друге вважаю правильним рішенням в житті. Енергетика зараз перебуває під обстрілами і перебуває в скрутному становищі та потребує досвідчених фахівців», — розповів абітурієнт.

 

Декан факультету архітектури, будівництва та дизайну Луцького національного технічного університету Олександр Андрійчук розповів, що після третього курсу навчання студентами вже цікавляться майбутні роботодавці.

«На факультеті є спеціальність "Будівництво та цивільна інженерія", де виділено 77 бюджетних місць, а за спеціальністю "Енергетика, електрика, електромеханіка" — 70 бюджетних місць. Студенти на цих спеціальностях після третього курсу вже багато працевлаштовуються», — сказав освітянин.

 

Зі слів заступниці відповідального секретаря приймальної комісії Луцького національного технічного університету Ірини Бандури, на вступ до вишу абітурієнти подали орієнтовно 11 тисяч заяв. Це така ж кількість заяв, як і минулого року.

 

На державну форму навчання у Волинський національний університет імені Лесі Українки подав документи вступник Андрій Капітула з Каменя-Каширського. Хлопець розповів, що прагне навчатися на історичному факультеті.

«Подобається мені, люблю історію. Історію здав на 194 бали. На бюджет пройшов і вже добре», — зазначив волинянин Андрій Капітула.

  

Відповідальний секретар приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Олег Дикий розповів, що у виші цьогоріч на 150 бюджетних місць більше, ніж торік. Загалом в університеті є 68 освітніх програм.

 

«Якщо взяти по державній формі, то в цьому році дуже мало є рекомендованих на економічні спеціальності. Майже 11 тисяч заяв до нас подано в цьому році, минулого було менш як 10 тисяч. Є відсоток дітей, які не склали математику і вони не мають можливість взагалі вступати для здобуття вищої освіти», — сказав освітянин.

 

Зарахування вступників на контрактну форму навчання, додав відповідальний секретар приймальної комісії ВНУ, відбуватиметься з 9 до 30 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: