Поділитись:

У Ковелі «штурмували» ТЦК: що кажуть в установі

Неділя, 04 серпня 2024, 12:28
У Ковелі «штурмували» ТЦК: що кажуть в установі

Учора соціальні мережі рясніли заголовками про мітинг у Ковелі біля приміщення територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Мовляв, між мешканцями та працівниками устами стався конфлікт через ухилянтів.

Ситуацію прокоментували на сторінці Волинського обласного ТЦК та СП.

«Що ж відбулось насправді? Та, наче, з першого погляду нічого дивного – звичайна процедура перевірки військово-облікових даних громадян України. Через відсутність військово-облікових документів у трьох чоловіків, їх запрошено до Ковельського РТЦК та СП для перевірки їхнього відношення до військової служби, притягнення до адміністративної відповідальності тощо», – йдеться у дописі.

У тексті підкреслили, що представники ТЦК та СП не здійснюють затримання громадян України у зв’язку з виявленими адміністративними правопорушеннями, які діють у відношенні громадян України віком від 18 до 60 років та підпадають під мобілізацію. Зазначені заходи (затримання та доставка таких громадян до ТЦК та СП) здійснюються виключно представниками національної поліції.

Разом з тим, нагадали, що, відповідно до п. 4 ст. 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», у період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх на вимогу уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України. Тобто це цілком законні процедури, які передбачені чинним законодавством.

«Однак, дехто з громадян трактують закони, як вони вважають за потрібне. Заклики до бунту, що розповсюдились вчора через соціальні мережі Ковельської територіальної громади та Волинської області були помічені ворожими пропагандистськими каналами, які вдало використали це у своїх цілях. Проаналізовані факти та обставини випадку, який мав місце у м. Ковель 3 серпня 2024 року засвідчує, що конфлікт підтримувався та спрямовувався у «необхідному руслі» російськими спецслужбами через відповідні “інформаційні системи”. На це вказують наступні методи їх роботи – емоційні гойдалки, маніпуляції свідомістю громадян, підбурювання до непокори тощо», – зазначили у ТЦК.

У Ковелі «штурмували» ТЦК: що кажуть в установі

Сотні ботів, активність яких була виявлена в соціальних мережах, зазначили у терцентрі комплектування, свідчить про те, що ворожа пропаганда буде використовувати кожне ваше слово, заклик, дію до дестабілізації обстановки в Україні вашими ж руками. Тільки біда в тому, що вони віртуальні, а люди, які вчора чинили спротив і перешкоджали законним діям влади – реальні (тож і відповідальність буде реальна, а не віртуальна).

У дописі додаю: ситуація повністю спровокована з метою дискредитації чинної влади та протидії заходам мобілізації, перешкоджанню законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань, які матимуть відповідні правові наслідки для тих, хто підбурював громадян до протиправних дій та тих, хто брав у цьому найактивнішу участь.

«Вчора, ви знецінили справжню сутність гасла “Героям Слава!”, яке вигукували та аплодували “ухилянту”, який не зробив нічого заради перемоги України над загарбником, а Герой України, Олександр Мацієвський, знав справжню ціну цим словам, за що був цинічно розстріляний ворогом. Після таких ваших дій, ви ще впевнені, що стоїте саме на тих національних позиціях, що і сотні тисяч співвітчизників, які зі зброєю в руках захищають нашу з вами Батьківщину? Кожен обирає свій шлях. Ми стоїмо на шляху до Перемоги, а ви, дорогі ковельчани?», – резюмували в обласному ТЦК та СП.

У ГУ Нацполіції у Волинській області зазначили, що вчора на місце події приїхали правоохоронці для контролю громадського порядку. Зараз встановлюють усі обставини.

«У поліції встановлюють обставини інциденту на Ковельщині. Третього серпня близько 19 години до поліції надійшло повідомлення про те, що біля приміщення місцевого ТЦК та СП зібрались кілька десятків людей. На місце спрямували наряди поліції для охорони публічного порядку. Також працювала слідчо-оперативна група поліції», – йдеться у повідомленні.

Учасників події встановлюють. Відомості за цим фактом зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Після з’ясування всіх деталей прийматимуться подальші процесуальні рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів