Поділитись:

У львівській лікарні лучанину зробили одну з найскладніших операцій на серці

Субота, 03 серпня 2024, 20:53
У львівській лікарні лучанину зробили одну з найскладніших операцій на серці

У Першому медоб’єднанні Львова виконали одне з найскладніших в кардіохірургії втручань – «операцію Девіда»!

Про це повідомили медики повідомили на своїй сторінці у фейсбуці.

«Аби повернути молодого чоловіка з важкою вадою серця до повноцінного життя, львівські кардіохірурги Лікарні Святого Пантелеймона об’єднали свої зусилля з директором Хмельницького обласного серцево-судинного центру - Андрієм Кланцою. Разом вони виконали втручання, що вважається вищим пілотажем у кардіохірургії», – йдеться у повідомленні.

У медичному об'єднанні розповідають, пацієнт – 27-річний Богдан Цаль із Луцька. Про проблеми із серцем чоловік уперше дізнався 4 роки тому – під час медогляду. На той час потреби в операції не було. Тож лікарі призначили Богдану медикаментозне лікування та рекомендували відмовитися від улюбленого заняття – бігу. На початку цього року стан молодого чоловіка різко погіршився.

«Почалося все з сильного болю у горлі. Спершу я подумав, що підхопив застуду, але жодні ліки мені не допомагали. А згодом до цього симптому додалася задишка і стало важко ходити. Тож я звернувся до лікаря», – каже Богдан. Після огляду луцькі медики скерували пацієнта до львівських кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона.

Спеціалісти лікарні діагностували лучанину недостатність аортального клапану. Це набута вада, яку у випадку Богдана спричинила аневризма, тобто розширення, аорти.

Недуга призвела до неповного змикання клапана, перевантаження лівого шлуночка та зрештою – важкої аортальної недостатності. Врятувати пацієнта могло лише хірургічне втручання.

Зважаючи на вік Богдана і бажання провадити активний спосіб життя, найкращим рішенням для нього є “операція Девіда”. Це надскладне втручання, в ході якого пошкоджений клапан реконструюють, а не замінюють на штучний. Наші спеціалісти самостійно ще не виконували такої операції, тож залучили до її проведення того, хто вже має великий досвід таких втручань. Це Андрій Кланца– директор Хмельницького обласного серцево-судинний центр. Разом з ним, кажуть у лікарні, і оперували.

«Спершу ми замінили корінь аорти, де утворилася аневризма, та встановили протез аорти. Вже потому ми взялися за реконструкцію пошкодженого клапана серця. Нам потрібно було зберегти його геометрію, правильно розмістити та вшити коронарні артерії. Технічно це втручання вважається найскладнішим в кардіохірургії. Легше поставити штучний клапан, але таким пацієнтам доводиться пожиттєво приймати кроворозріджуючі препарати. А власний клапан – це завжди краще, це активне життя. Ми хотіли, щоби хлопець зміг повернутися до життя без обмежень. Тому і обрали клапанозберігаючу операцію», – розповідає Роман Домашич, керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона.

Медики розповідають, що це була перша «операція Девіда» для їхТМО!

Загалом, вона тривала 7 годин і минула успішно. Вже на 10-добу після надскладного втручання пацієнт поїхав додому. Нині, додають лікарі, Богдан мріє якомога швидше відновитися, аби знову бігати.

«Дякуємо нашим кардіохірургам за індивідуальний підхід до кожного пацієнта та постійне професійне зростання. А колегам із Хмельницького – за новий досвід та успішну співпрацю. Разом ми розвиваємо кардіохірургію в Україні!», – додали у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів