Поділитись:

Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото)

Субота, 03 серпня 2024, 19:31
Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото)

Рожищенська громада, виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт, здобувши перемогу у програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 у напрямку медицини.

Про це повідомили представники Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», пише Район.Рожище.

Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото) 

За грантові гроші громада придбає дороговартісний томограф й інше обладнання для місцевої лікарні, а медики дослідять найкращі практики у сфері реабілітації. Це дозволить близько 40 тисячам мешканців Рожища та сусідніх громад отримувати якісніші медичні послуги.

«Interreg NEXT – програми співпраці ЄС із сусідніми регіонами. Проєкти обов’язково потрібно подавати у партнерстві, з транскордонною складовою, на теми довкілля, здоров’я, туризму, доступності, безпеки кордонів, взаємодії людей тощо. Так громади будують добросусідство, долають спільні виклики й розвиваються. Заявки відбирає Моніторинговий Комітет, який складається з представників державних установ, економічних та соціальних партнерів та органів, що представляють громадянське суспільство, призначених кожною країною-учасницею», – розповідають про можливість фахівці.

Про перемогу Рожищенської громади стало відомо ще на початку цього року, а нещодавно Рожищенська лікарня підписала угоду про реалізацію проєкту з польською партнеркою з повіту Грубешів.

Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото) 

У травні 2023 року головна спеціалістка з питань проєктної та інвестиційної діяльності Рожищенської міської Марія Печко приїхала на тренінг з підготовки до програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Тоді Марія навіть не здогадувалася, як швидко їй знадобляться нові знання.

Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото) 

«На той момент у нашої громади не було польського партнера, що є обов’язковою умовою для участі у програмі», – пригадує Марія.

Проте за кілька тижнів голова Рожищенської громади поїхав до Польщі за гуманітарною допомогою, яку поляки активно надавали з початку повномасштабного вторгнення. Під час візиту він познайомився зі заступником старости Грубешівського повіту, який запропонував Рожищу взяти участь в Interreg NEXT та разом писати проєкт з реабілітації.

Їх об’єднували те, що обидві громади мають великі, схожі за послугами, спроможністю та структурою лікарні загального типу.

Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото) 

«Ми прагнемо розвивати реабілітаційні послуги, тому дуже зраділи такій пропозиції. У нашу громаду приїжджають лікуватися не лише з сусідніх громад, а й з цілої області. З повномасштабною війною потреба у реабілітації ще більше зросла. Тому, наприклад, ще у 2022 році за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ми навіть підписали міжмуніципальний договір у цьому напрямку з Копачівською та Доросинівською громадою», — розповідає Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

Разом з місцевими медиками команда Рожищенської міськради склала перелік необхідного діагностичного та реабілітаційного обладнання, яке допоможе лікувати порушення органів опорно-рухового апарату та нервової системи.

Головний лікар Рожищенської багатопрофільної лікарні Віктор Редзій розповідає, що у лікарні особливо радіють, що у них з’явиться комп'ютерний томограф.

«Він коштує близько пів мільйона євро, а це може дозволити собі далеко не кожна лікарня! Окрім обладнання, ми запланували навчання для наших медиків, які будуть досліджувати підходи найкращих реабілітаційних закладів заходу України та перейматимуть досвід польських колег», – каже медик.

Хоч «головну скрипку» у написання проєкту грали поляки, у яких уже був досвід участі у таких програмах, проте і Рожищенська міська рада, готуючи свою частину, знала важливі секрети для успіху – зокрема і завдяки участі у вищезгаданому тренінгу від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото) 

«Ми вчилися у тренерів-практиків, які самі писали, вигравали й реалізовували проєкти. Вони підказували, як коротко і по суті викласти проєкт, на які індикатори орієнтуватися та що враховувати при складанні бюджету. І це також нам допомогло», — каже Марія Печко.

Загалом на двох Рожище та Грубешів виграли понад 1,5 мільйона євро. Перемога у програмі підвищить не лише обсяг і якість послуг у Рожищенській громаді, а й відкриє їй шанс стати потужним реабілітаційним центром усієї Волині та дасть зелене світло для наступних міжнародних проєктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів