У Хотіні збереглась унікальна традиція початку Успенського посту

Субота, 03 серпня 2024, 15:07

Успенський піст є одним із найважливіших протягом церковного року. А в Хотіні є особлива традиція початку даного посту. 

Яка – знає і розповідає Інформатор Калуш.

Як поділився отець Андрій Ляхович з парафії святого Миколи, Успенський піст виник не з припису церкви, а з традиції, ба більше він не є найкоротшим церковним постом у церкві:

«Маємо один Великий піст та три по приписах менш суворі. Успенський не є найкоротшим, бо Петрівка триває часом місяць, а часом декаду. Цього року взагалі Петрівка не вмістилася в календар, через перехід на новоюліанський. А Успенський піст є богородичним, який виник не з припису церкви, а в пізнішому часі із традиції. Оскільки постили з причини того, що Мати Божа у сні відійшла до Неба», – розповів він.

Втім, парафія святого Миколи в Хотіні є єдиною в Калуші, що має особливості початку цього посту – урочистий похід до древнього хреста з чином освячення води:

«Щодо особливостей у Хотіні, то можу сказати наступне. Тільки у нас він розпочинається з урочистого походу до старовинного хреста. 1 серпня маємо свято мучеників Макавейських та спомин походу із чесним древом Животворного Хреста. Також в цей день споминається Хрещення Київської Русі. Тому творимо похід до того місця, де освячуємо воду та трави, городину за звичаєм. Щодо пісних приписів, дотримуємося постанов Синоду УГКЦ», – додав священник.

Довідково:
Успенський піст – один із чотирьох багатоденних постів церковного року. Присвячений Діві Марії, а саме її Успінню. З переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, Успенський піст розпочнеться дещо раніше – 1 серпня – та триватиме два тижні до 14 серпня. Завершення посту є свято Успіння Пресвятої Богородиці. Успенський піст за значущістю прирівнюється до Великого посту. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: