Поділитись:

Чи справді фініки такі корисні, як про них кажуть

Субота, 03 серпня 2024, 04:20
Чи справді фініки такі корисні, як про них кажуть

Фініки стали дуже популярними у соцмережах. Там їх радять їсти, адже ці солодкі плоди начебто покращують травлення та рівень цукру в крові, дають більше енергії та корисні для різних органів, пише УНІАН.

Фініки містять багато клітковини

Зазвичай чотири фініки вважаються однією порцією, це смачний перекус, який має менш ніж 300 калорій.

«Ви отримуєте багато поживних речовин у невеликій упаковці», - зазначає зареєстрований дієтолог Мелісса Мроз-Планеллс, представник Академії харчування та дієтології.

За словами експерта, більшість калорій надходить з вуглеводів, включаючи приблизно 7 грамів клітковини. Здебільшого дорослі потребують від 22 до 34 грамів клітковини щодня, однак, за деякими оцінками, лише 10% американців, отримують стільки. Проте Мроз-Планеллс каже, що ці 7 грамів мають вирішальне значення, а вживання великої кількості клітковини допомагає знизити рівень холестерину, надовго наситити організм і захистити його від закрепів.

Фініки дають швидку енергію

Для отримання енергії організм використовує цукор, форму вуглеводів, а фініки забезпечують її в достатній кількості. Зазначається, що у порції з чотирьох фініків міститься близько 66 грамів цукру.

Зареєстрований дієтолог Грерогі Лафортун каже, що вживання продуктів з високим вмістом цукру без інших поживних речовин призводить до стрибків та падінь енергії, тобто так званого «цукрового голоду». Але попри те, що фініки мають багато цукру, їхній високий вміст клітковини допомагає протидіяти стрибкам цукру в крові.

«Багато інших продуктів, які містять цукор, наприклад, пляшка газованої води, не містять клітковини», - наголосив він.

Фініки містять небагато білка

У порції фініків міститься близько 2 грамів білка, це не задовольнить щоденну потребу людини в ньому, яка становить близько 100 грамів на день, проте це все одно є перевагою цих плодів порівняно з чимось іншим солодким, де немає білка, вважає Мроз-Планеллс.

Водночас блогери полюбляють казати, що фініки містять всі дев'ять так званих незамінних амінокислот, які організм людини не може виробляти самостійно. Технічно це справді так, проте в дописах соцмереж майже не згадується, що людина отримає дуже малу кількість цих амінокислот.

«Фініки цілком можуть містити широкий спектр цих амінокислот, але вони не містять дуже великої кількості білка», – підкреслив Лафортун.

Фініки містять електроліти

Дієтолог додав, що порція фініків містить близько 15% добової норми калію та магнію, тобто двох важливих мінералів, які виконують функцію електролітів.

«Електроліти підтримують правильний баланс рідини і солей в організмі, запобігаючи зневодненню і підтримуючи стабільний серцевий ритм і кров'яний тиск. Нирки допомагають регулювати цей баланс, але немає жодних доказів того, що вживання фініків допомагає при проблемах з нирками або так званій «втомі надниркових залоз», як стверджують деякі пости в соціальних мережах. Насправді якщо у вас є проблеми з нирками, можливо, вам потрібно їсти менше калію», - зазначається у матеріалі Time.

Як їсти фініки

Фініки можна їсти просто так, прямо з упаковки. Їх можна знайти свіжими та сушеними в багатьох продуктових магазинах. Проте можна їсти фініки і креативніше.

За словами Лафортун, з фініків можна приготувати як солодкі, так і солоні страви. Тому дієтологи назвали кілька улюблених способів, аби насолодитися фініками:

  • змішайте їх у смузі;
  • подрібніть їх і обваляйте в горіхах, вівсі та горіховому маслі, щоб зробити енергетичні кульки;
  • розріжте їх, наповніть арахісовим маслом і посипте кількома крихтами чорного шоколаду, щоб отримати арахісове масло, яке містить більше поживних речовин і менше цукру;
  • подрібніть їх і додайте в салати, вівсянку або йогурт;
  • перетворіть фініки на пюре та використовуйте їх як замінник цукру у випічці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів