У Берестечку вшанували пам'ять жертв нацистського геноциду ромів

П'ятниця, 02 серпня 2024, 18:45

Щороку 2 серпня на міжнародному рівні вшановується пам’ять жертв нацистського геноциду ромів. Ця дата – пам’ять про усіх тих, хто загинув у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау, де було живцем спалено від трьох до чотирьох тисяч ромських в’язнів, у тому числі дітей і людей похилого віку.

Про це інформує Департамент культури, молоді та спорту Волинської ОДА.

«За сприяння профільного Департаменту, сьогодні, 2 серпня 2024 року, біля пам’ятного знака Борцям за волю народну у м. Берестечко відбулися скорботні заходи, присвячені 80-ій річниці вшанування пам’яті ромів і сінті, вбитих в окупованій нацистами Європі та поминальні заходи до Міжнародного дня голокосту ромів», – йдеться у повідомленні.

Пам’ятна дата встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи і Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид - Пам'ять - Надія», що відбулася в колишньому нацистському концентраційному таборі «Освенцим».

За дорученням директора профільного Департаменту Олександр Хвіщук, кажуть в департаменті, на заходах був присутній завідувач сектору із питань релігій і національностей управління культури Василь Гайдук.

«Серед тих, хто прийшов віддати шану світлій пам’яті невинно убитих були представники територіальної громади, національно-культурного товариства ромів, місцеві жителі, представники духовенства та голова ГО «Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури» Оксана Сущук», – розповіли у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: