Що підіймають водолази з дна Стиру та хто там живе (відео)

П'ятниця, 02 серпня 2024, 16:55

Водолази-рятувальники показали, як виглядають глибини річки Стир, що протікає Луцьком, та розповіли десять цікавинок про свою роботу у річці.

Про це йдеться у дописі, який опублікували на фейсбук-сторінці ГУ ДСНС України у Волинській області.

«Маємо унікальну нагоду побачити глибини ріки, що протікає через Луцьк», – йдеться у повідомленні.

Також у пресслужбі рятувальників повідомили топ-10 фактів про Стир від водолазів ДСНС:

  1. 7-8 годин щомісяця в середньому проводить луцький водолаз у водах Стиру.
  2. Що роблять у Стиру наші водолази? Тренуються і навчають безпеці на воді людей, обстежують дно перед початком купального сезону, здійснюють пошукові роботи (на жаль, найчастіше підіймають з дна жертв води), співпрацюють з поліцією – шукають на глибинах речові докази.
  3. Що знаходять на дні? Мобільні телефони і документи, посуд і пляшки, уламки цегли і будматеріалів, металеві бочки, автомобільні шини, каналізаційні люки, рибальські снасті (безліч!). Доводилось підіймати сейфи, протези і навіть автомат Калашникова.
  4. Найглибший Стир на крутих поворотах русла біля обривів. Максимальна глибина ріки, яку вимірювали водолази в Луцьку, – 9 метрів. А найглибше – в Берестечку: аж 12 метрів!
  5. Видимість у воді – від 30 см (після повеней і підйомів рівня води) до 2 метрів (за сприятливих умов). Дно встелене річковими мідіями, де течія найсильніша – чисте й піщане.
  6. Середня швидкість води в Стиру – 0,5 метра за секунду.
  7. Ширина русла по Луцьку – 30 метрів. За особливо низьких температур ріка обмерзає і русло звужується до 10 метрів. Товща льоду по обидва береги – суттєва перешкода для пошукових робіт.
  8. Стир за кольором – рудий, інколи аж до помаранчевого, бурий, зеленкуватий або сірий. Ці води аж ніяк не назвеш блакитними.
  9. У Стиру водяться раки. Ці членистоногі ще кілька років тому були тут рідкістю. Цього року водолази неодноразово на них натрапляють. А ще – на бобрів, нутрій, хижих риб.
  10. Безпечно купатися в Стиру лучани можуть тільки на центральному пляжі, де діє рятувальний пост і чергують плавці-рятувальники. Це місце визначене і облаштоване для відпочинку на воді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: