Чи важко мами-кішки переживають розлуку зі своїми малятами

П'ятниця, 02 серпня 2024, 00:12

Гормони кішок-мам, після народження кошенят, в буквальному значенні «прив'язують» їх до малюків. Активне вироблення окситоцину та пролактину призводить до того, що кішка дуже трепетно піклується про своє потомство, пише Радіотрек.

Якщо в цей момент забрати у неї кошенят, кішка справді може почати шукати малюків та кликати їх. Навіть зникнення одного кошеняти не пройде повз мами кішки. У перші дні після пологів кішка може взагалі не залишати своїх кошенят.

Чим старше стає потомство, тим дедалі швидше слабшає зв'язок мама – малюк.

Як тільки у кошенят з'являються зуби, кішка починає їх навчати добувати собі їжу. Спочатку в ігровій формі, приносячи вбиту поживу, а потім вже передаючи навички полювання у реальному житті.

До трьох місяців кошенята все менше і менше залежить від мами кішки, а сама кішка може відлучитися від своїх дітей на 12 годин і більше. У цей момент рівень гормонів, які відповідали за прихильність кішки до кошенят, сильно падає й відбувається практично повна сепарація дітей від мами.

Тож розставання кішки з малюками, яким вже 3-4 місяці, не спричиняє жодних згубних наслідків для тварин. Вони готові відпустити один одного у нове життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: