Люди мають знати, за що платять: у Луцьку просять оприлюднити, на що йде абонплата з платіжок за комуналку

Четвер, 01 серпня 2024, 19:00

Депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход поцікавився у міських підприємств «Луцькводоканалу» та «Луцькспецкомунтранс» за що вони нараховують абонплату у щомісячних комунальних платіжках і попросив оприлюднити конкретні показники.

Відповідний допис Михайло Наход розмістив на своїй фейсбук-сторінці.

«Під час чергової сесії Луцької міської ради порушив важливе питання, з яким часто звертаються до мене мешканці громади, а саме – за що конкретно сплачують мешканці оплачуючи щомісяця рахунки з абонплатою за комунальні послуги (водопостачання і водовідведення, теплопостачання, вивезення сміття)», – йдеться в дописі.

Як зауважив депутат, загалом абонплата у платіжках мешканців складає незначну суму.

centerМихайло Наход
 

«До прикладу, мешкаючи в приватному будинку, я плачу майже 32 грн абонплати за воду та 5 грн абонплати за вивезення сміття, а мої сусіди з багатоповерхівок ще й платять близько 20 грн абонплати за тепло. В цілому виходить до 60 грн з помешкання в місяць. Це абсолютно підйомні суми для більшості родин. Але для пенсіонерів чи інших категорій громадян з невеликими доходами, які не мають субсидії, цінна кожна копійка. І найчастіше саме ці люди не розуміють чому і за що вони платять додатково окрім самих отриманих послуг. Тим більше, що таку інформацію знайти майже неможливо»,  – написав пан Михайло.

Якщо порахувати, що у Луцькій громаді близько 85 тис. помешкань отримують послуги водопостачання та вивезення сміття і близько 55 тис. – користуються централізованим теплопостачанням чи гарячою водою, то суми які отримують луцькі комунальні підприємства від нарахування абонплати вражають.

За дуже приблизними підрахунками «Луцькводоканал» отримує 2,7 млн грн в місяць, а «Луцькспецкомунтранс» 425 тис. грн за місяць.

«Погодьтеся суми дуже не маленькі! Саме тому мешканці повинні знати, на що саме йдуть сплачені ними кошти за абонплату, що включено в ці щомісячні платежі, і на які додаткові послуги вони можуть розраховувати від цих комунальних підприємств. Бо платять усі, а за що саме розуміють лише одиниці», – каже депутат.

Пан Михайло направив відповідний депутатський запит, щоб отримати пояснення від підприємств, за що конкретно люди платять щомісячно кошти.

 

«Обіцяю поінформувати всіх після отримання відповідей та сподіваюся, що наші комунальні підприємства також зацікавленні, щоб мешканці їм довіряли, а не підозрювали, що вони наживаються на людях», – підсумував Михайло Наход.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: